YAZILIKAYA'NIN 3. SAYISI ÜZERİNE

Yazılıkaya'nın 3. sayısı da, 1996 yılı Ağustos'unun ilk haftasında, Çorum Haber gazetesinin eki olarak ulaştı okurlarına.

İl dışından sanat, basın, bilim ve dost çevresinden, ulaşan yazı telefon, mektup ve dergilerden edindiğimiz Yazılıkaya'yla ilgili izlenimlerin, oldukça olumlu olduğunu söyleyebiliriz.

Dergi yine birinci hamur kağıda ve kapağı renkli olarak basılmış. Çorum'u bilimde, sanatta ve folklorda simgeleyen dört farklı resmin harmanlanmasıyla oluşan, nefis bir kompozisyon yer almış 3. sayının kapağında. Kapak kompozisyonu ressam Şahika Çağlar Özünel tarafından hazırlanmış. Sağ alt köşede Behçet Kemal Çağlar'ın "Halay" şiirin den bir dörtlük alınmış. Biz de buraya alıyoruz.

"Sağda: Şark, imbiğinden dökülen meyle sızar

Solda: Kolunu çarka kaptırmış Avrupa var.

Gel çek beni elimden, sağım, solum uçurum;

Ruhumu badireden kurtar artık Ey ÇORUM!"

Yazılıkaya'dan başlıklı sunu yazısında Sanat Danışmanı Gazanfer Eryüksel dergide yer alan yazılardan söz ediyor.

İlk yazı Hıfzı Veldet Velidedeoğlu'nun eşi Meriç Velidedeoğlu'nun. "20. yüzyılı Baştan Sona Yaşamak" Hıfzı Veldet Hoca'nın doğumunun 92. yıldönümü nedeniyle kaleme alınan bu yazıyla birlikte Hıfzı Veldet Hoca’nın Meriç Hanım için yazdığı bir şiir yer almış:

"Yol Kesen Irmak"

Bir bölümünü alıyoruz şiirin.

“Yaşlı bir kuş yitirdi eşini

Bütün sesler dindi

Gün uzak dağlara indi

İşte batıyor batsın derken

Ve artık sonsuz yatsıya hazırlanırken

Bir altın ırmak kesti yolumu"

Gazanfer Eryüksel yazınsal alandaki üretileriyle özellikle şiir dalında sürekli yıldızı parlayan şairlerimizden. Bu yıl ülke genelinde yapılan şiir yarışmalarında iki birincilik kazanması bunun en güzel kanıtı.

"Eros ve Tatanos" adlı nefis bir şiiriyle bizleri gerçekle düşün doruklarında gezdiriyor.

"Farabi'de Siyaset Felsefesi" yazısı Abdullah Ercan'ın. Onun düşün dünyamızın ufuklarını genişleten bu yazısından bir bölüm aktarıyoruz:

"...Farabi metafizik, mantık, doğu felsefesi, din felsefesi, ahlak ve siyaset felsefesinden oluşan tutarlı ve ahenkli bir sistem kurmuştur. Ne var ki bu salt Farabi'ye özgü düşüncelerden oluşmuş özgün bir felsefe sistemi değildir. Tümüyle Aristoteles'in düşünceleri üzerine kurulmuştur. Siyaset felsefesiyle ilgili yapıtlarında Platon'un Devlet (politeia) adlı diyalogundan esinlenmiştir. Farabi Platon'un Aristoteles'in Zenon'un düşüncelerini yorumlamış, özetlemiş, bunlara kendi düşüncelerini eklemiş, eleştirmiş; filozofların, özellikle Aristoteles'in düşünceleriyle İslam düşüncesini uzlaştırmaya uğraşmıştır..."

Şükrü Gümüş, Çorum'un yetiştirdiği yetenekli eğitimci yazarlarımızdan birisiydi. Arkadaşı Muzaffer Gündoğar Şükrü Gümüş'ü yaşamı, sanatı, roman ve hakkında yazılanlarla birlikte ayrıntılı bir biçimde anlatıyor. “Şükrü Gümüş Unutulmadı” diyor.

“Çorum ve Hakkari” yazısı Şükrü Gümüş’ün 1981 yılında Sanat Olayı dergisinin Temmuz sayısında yayımlanmıştı. Şükrü bu yazısıyla memleketi Çorum ile ilk görev yeri Hakkari’yi etkin ve yetkin bir dille anlatıyor.

(SÜRECEK)