YAZILIKAYA'NIN 2. SAYISI ÜZERİNE

Çorum Haber Gazetesi'nin kültür-sanat eki Yazılıkaya'nın 2. sayısı da çıktı. Her ay çıkması planlanan derginin, Haziran ayı sonuna kadar yetiştirilememesi nedeniyle, Haziran-Temmuz sayıları birleştirilip Temmuz başında okur eline ulaştırıldı.

Derginin ilk sayısının Çorum dışında daha çok ilgi gördüğü, daha çok beğenildiği, ülke genelindeki basın, kültür ve sanat çevrelerinden gelen övücü ve yüreklendirici iletilerden anlaşılıyor.

Kapak resmi Şahika Özünel tarafından çizilen Yazılıkaya, bu kez 36 sayfaya çıkarılmış. Bu sayı, “çevre” sayısı olarak biraz fazlaca çevreci olmuş. Çünkü, içindeki yazıların üçte ikisi çevre ile ilgili yazılardan oluşmuş.

"Yazılıkaya'dan" bölümünde Sanat Yönetmeni Gazanfer Eryüksel, gelecek sayılarda ele alınacak konulara değinmiş.

İlk yazı Zülfü Livaneli üzerine. Livaneli 15 Haziran 1996 günü Semah Kültür Vakfı'nın "Birlik Cemi"ne katılmak üzere Çorum'a gelmişti. Çorum Haber gazetesini de ziyaret eden Zülfü Livaneli, “Yazılıkaya'yı Hitit Uygarlığı’ndan adını alan, övgüye değer bir girişim" olarak niteleyip şöyle demiş:

"...Kültür, ayrıntı değil, yaşamın altyapısıdır. Bir heykelin kaidesi kadar gerçek bir altyapıdır..."

Prof. Dr. Ahmet Samsunlu; "Çevre, Sürdürülebilir Kalkınma, Habitat" başlıklı yazısında "Çevre, Çevre Kirlenmesi, Sürdürülebilir Kalkınma, Dünya Çevre Zirvesi, Habitat" ara başlıklarıyla konuyu açımlayıp sonuçta şöyle demiş:

"...Uzun vadeli ülke ve bölge kalkınma planlarını hazırlayıp, kentleşme, konut ve yerleşme sorunlarına çözümler getirilmelidir..."

"Bukağı" şiiri Sait Maden'in. Şiirin son dizelerini alıyorum:

(…)

Kapağı yırtılmış bir kitap vardı elinde

Adı ilginçti çok:

"Gereksizliğin gerekliliği".

Ama neydi gerekmeyen?

Niçindi? Kimdi gereksinen? der demez

iki damla düştü, nedensiz iki damla kirpiklerimden,

hiçbir şey göremez oldum,

Gece aldı götürdü beni.

Uzun yıllardan beri Almanya'nın Berlin Üniversitesin de görev yapan yazar Adnan Binyazar, "Çorum'da ilk İzlenimler" başlıklı yazısında Çorum'a öğretmen olarak geldiği (1958) günlerle, sonrasını anlatmış.

Tayyar Kerman Hoca da, Çorum Belediye Başkanlarından Dr. Pertev Kalelioğlu ile ilgili anıları;

"Çorum'da İlk Belediye Hizmetleri" başlığı altında yazmış.

Yazıda, Çorum'un 70-75 yıl önceki durumundan ve Kalelioğlu'nun yaşamından kesitler vermektedir.

"Estetiğin yarışması olmaz" diyen Çorumlu Ressam Müfit Çelik, bir suluboya çalışmasıyla yer almış dergide.

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Çorum Şubesi adına yayınlanan bir yazı da: "Çorum'un Çevre Sorunlarında Bir Ufuk Turu". Çorum'un çevre sorunları, genel başlıklarıyla şöyle verilmiş:

Hava Kirliliği, Yeraltı Sularının Kirliliği, Akarsuların Kirliliği, Tarım-Sana yi Tesislerinden Kaynaklanan Sorunlar, Tavuk Çiftlikleri, Çimento Fabrikası, Şeker Fabrikası, Toprak Sanayi, Bakır Üreten ve işleyen Tesisler, Erozyon, Anız Yakma, Evsel ve Hastane Atıkları.

Sonuç bölümünde de; çocuklarımıza yaşanası bir dünya bırakabilmek için tüm kamu kurum ve kuruluşları göreve çağrılmakta. Buluşma" şiiri Teoman Aktürel'in. Şiirin üç dizesini alıyorum. Şöyle demiş:

"Burun kanatlarımda teninden fışkıran koku

Türkçe'nin gizlerini söyleyen dilim kulaklarında.

Alnımız aydınlık, gövdemiz çıplak"

Metal işleri sanatçısı Hasan Tuluk, sanatsal çalışmalarında neyi amaçladığını şöyle anlatmış:

"...İbriği, leğeni, çeteni, çeten arabası, kağnısı, döveni, harmanı, gümelesi ve yöresel mimarisi ile unutulmuş ve unutulmaya terkedilmiş Anadolu kültürümüzü yaşatmayı, gelecek kuşaklara aktarmayı ve evrensel kültüre mal etmeyi amaçladım."

Yanlış hesaplamadıysam, ulusal ve uluslararası düzeyde 1978 yılından bu yana 28 sergiye katılmış Hasan Tuluk.

Şahika Özünel'in Hasan Tuluk’la yaptığı röportaj: "Lyon'dan Çorum'a Çifte Ödül".

Bilindiği gibi Hasan Tuluk, Fransa'nın Lyon kentinde düzenlenen "Uluslararası Altıneller El Sanatları Sergisi”nde ülkemizi temsil etmiş, iki birincilik ödülüyle dönmüştü Çorum'a.

(SÜRECEK)