Birbirinden yetenekli sanatçı çift, Necla ve Altan Özeskici hem yazılarıyla hem de çizgileriyle yer aldılar her sayıda. Altan, esprili çizgileriyle okuru düşündürüp güldürürken; Necla Hanım da desenleriyle estetiğin sınırlarını zorluyor, yapılırsa ancak bu kadar yapılır dedirtiyordu. Yazılıkaya’ya çizdiği birbirinden nefis kapak desenlerinin yanı sıra, her sayının iç sayfaları için de en az 8-10 tane kadın deseni çiziyordu.

Yazılıkaya’nın bu 100 sayılık toplamında yazan, yazılarıyla yer alan Çorumlu şair ve yazarların adlarını burada kısaca anmak isterim. Unuttuklarım olursa bağışlasınlar lütfen. Abdullah Ercan, Muzaffer Gündoğar, Bahri Güven, Attila Laçin, Gazanfer Eryüksel, Ahmet İlbars, Kenan Yaşar, Altan Özeskici, Necla Özeskici, Mahmut Tunaboylu, Şükrü Gümüş, Cevdet Saraçer, Ahmet Samsunlu, Recep Serbes, İbrahim Gösterir, Neslihan Eren, Yılmaz Baş, Mesut Taş, Celal Keskin, Selahattin Aydemir, Kazım Alkan ve Zeynep Köylü.

Bu dönemde Muzaffer Gündoğar, Bahri Güven, Ahmet İlbars Kenan Yaşar, Necla ve Altan Özeskiciler hemen hemen her sayıda yer aldılar.

Ülke genelinde yazı ve şiir gönderen ya da yazınsal üretilerini Yazılıkaya’da yayınladığımız şair ve yazarlarımız ise anımsayabildiklerimiz kadarıyla şöyle:

Adnan Binyazar, Ali Dündar, Osman Bolulu, Mahmut Makal, Mehmet Aydın, Mahfi Eğilmez, Musa Uysal, Mustafa Kademoğlu, Mümtaz İdil, Mehmet Başaran, Nazım Hikmet, İlhan Berk, Atilla İlhan, Ahmet Özer, Recep Bulut, Remzi İnanç, Emrullah Güney, İbrahim Yıldız, Komet, Ateş Nesin, Deniz Oğuz, Erdem Öztop, Aşık Veysel, Gamze Akdemir, Azer Yaran, Sait Maden yazı ve şiirleriyle, Bedri Rahmi Eyüboğlu’na da Çorum mektuplarıyla yer verildi.

Bu 100 sayılık toplamda ne tür yazıların yayımlandığını anlatmak için kendi yazılarım üzerinde kısa bir ufuk turuyla siz okuyucularımı bilgilendirmek isterim.

Yazdığım yazılar:

İnsan yaşamından süzülen onlarca öykü,

Serbest ve uyaklı biçimde lirik, epik, didaktik ve pastoral şiirler,

Yerel ve ulusal bağlamdaki gezilerde yaşananlar ve bunlarla ilgili yazılar,

Yerel ve ulusal bağlamda katıldığım sanatsal etkinlikler bunlar üzerine değerlendirme yazıları

Kitap tanıtım ve değerlendirme yazıları,

Özel günler, haftalar, bayramlarla ilgili yazı ve şiirler,

Eğitim üzerine yazılar,

Masallar, öykü ve roman üzerine değerlendirmeler,

Yitirilen şair ve yazarlar üzerine anma ve tanıtım yazıları,

Kültürel ve sanatsal değerler üzerine çeşitlemeler,

Ülkemizde kültürel, sanatsal, ve sosyo ekonomik yapıdaki gelişim üzerine yazılar,

Atatürk Devrimi ve Cumhuriyet kazanımları üzerine yazılar,

Küresel ısınmanın getirdiği olumsuzluklar ve çevre duyarlığı konusunda yazılar,

Bilim ve sanatın insan yaşamındaki önemi,

Geçmişten günümüze aktarılan kültürel, sanatsal ve tarihsel değerlerin korunup değerlendirilmesi üzerine yazılar,

Uygarlıkların beşiği Çorum toraklarındaki uygarlıkların tanıtımı üzerine yazılar,

Çorum’un gelenek ve görenekleri ile efsaneler,

Halkevleri ve Çorum Halkevi Çorumlu dergilerinin tanıtılması.

Cumhuriyet sonrası, 1930’lu yılların Çorum’u,

Çocuk edebiyatı üzerine yazılar vb.

Yazılıkaya’nın bu 100 sayılık toplamı içinde farklı yazınsal türdeki yazılarıyla yerel ve ulusal bağlamda sanat ve kültürümüzün varsıllaşmasına katkıda bulunan ve emeği geçen tüm yazarlarımıza ve bizleri destekleyen okurlarımıza teşekkür ediyoruz.

Daha nice sayılarda buluşmak umut ve dileğiyle...

24 Ekim 2008