"Demokrasi ve Laiklik" konulu yazı ADD Mersin Şubesi Sekreteri Fethi Karaduman'ın. Şöyle diyor Karaduman:

"Kurtuluş Savaşınızın temelinde eşit, özgür, çağdaş bir ülke yaratma ülküsü vardır. Teokratik, monarşik yapıdan cumhuriyete, ümmetten ulusa, kulluktan yurttaşlığa geçilmesi Atatürk devriminin temel felsefesini oluşturur.

Haberler bölümünde; ADD Ardahan, Şubesi tarafından, yaptırılan Atatürk büstünün Devlet hastanesi bahçesinde düzenlenen bir törenle açılışı haberi, Ardahan ADD Şubesi Başkanı Kemal Solmaz’ın Ardahan Valisi Kutlulav Öktem'in ve Ardahan Sağlık Müdürü Şeref Öğretmenoğlu'nun konuşmalarıyla verilmiş. Şubat ayının dört önemli olayı yine ADD tarafından açık oturum konusu yapılmış. Bunlar Atatürk tarafından 16 Şubat 1925'te kurulan Türk Hava Kurumu, 19 Şubat kurulan Halkevleri ile; 17 Şubat 1926'da Medeni Yasa'nın kabulü ve 17 Şubat 1923'te yine Atatürk tarafından İzmir'de İktisat' Kongresi'nin açılması konularıydı.

Açık Oturuma katılan Prof. Dr. Anıl Çeçen, Prof. Dr. Alparslan Işıklı, Prof. Dr. Yakup Kepenek, Prof. Dr. Mustafa Altıntaş'tır. Son ikisinin konuşmalarının gelecek sayıda yayımlanacağı duyurulur.

ADD Aydın Şubesi Başkanı Av. Erol Ertuğrul, "Uğur Mumcu Olsaydı Ne Yapardı?" başlıklı yazısında: Başta 2 Temmuz 1993 Sivas kıyımı olmak üzere, gerici çevrelerce demokrat, laik, Atatürkçü aydın ve yazarlara karşı yapılan saldırıların laikliğe ve çağdaş Türkiye Cumhuriyetine karşı yöneltilmiş bir eylem olarak nitelendiriliyor, şöyle sürdürüyoruz konuşmasını:

"...Bu olaylara karşı yetkililer, sorumlular gerekli yanıtı verdiler mi? Olayların nedenlerini düşünüp, bu nedenlerin ortadan kaldırılması için çalışmalar yaptılar mı? Sevgili Mumcu olsaydı, bu olaylar gerektiği gibi araştırılır, ilgililere verilmesi gereken mesajlar verilir, olayları tezgahlayan örgütler, kurumlar ortaya çıkarılırdı..."

"ADD Eskişehir Şubesi Atakta" ve "ADD Edremit Şubesi 'GürSes' dergisinin üçüncü sayısını yayımladı" haberlerinin ardından Şiir Köşesinde, Şinasi Özdenoğlu'nun, "Bulunur Kurtaracak" şiiriyle, İbrahim MinnetoğJu'nun "Atatürk" şiiri yer almıştır.

27.01.1996 tarihli Akşehir ADD Olağanüstü Genel Kurulu'nda ADD Ak şehir Şubesi Başkanı Av. H. Yücel Yelkencioğlu'nun yaptığı açış konuşmasının başlığı: "Peki Bu Nasıl Olacak?" Ve şöyle sürdürüyor:

"Türkiyemiz; 1950'lerde başlatılan, 1970'lerde hızlanan, 80'lerde büyüyen bir tehlikenin içine çekilmek isteniyor. Nedir bu tehlike? Bu tehlike, 1923'ler Türkiye'sini ortaya çıkaran, Cumhuriyeti kuran başta Atatürk olmak üzere, devrimcilerin yarattıklarını birer birer ortadan kaldırmayı hedefleyen gericilerin özgürlük ve demokrasi, çağdaşlaşma ve aydınlanmanın karşısına her vesile ile çıkmalarından kaynaklanıyor" diyerek tüm Atatürkçüleri Atatürkçü Düşünce Derneği çatısı altına çağırıyor. Sonra şöyle sürdürüyor:

"..Ben geleceğin aydınlık Türkiyesi’nin var olacağına inanıyorum. Ben insanımıza güveniyorum. Bu insanımızın çağdaş ve uygar dünya içerisinde yerini alması gereken Türkiye'yi yaratacağına inanıyorum..."

Sırada yine Haberler...

ADD Kuşadası Şubesinin "Atatürk Politikaları ve Bilim" konulu söyleşisi.

ADD'den Laiklik Karşıtlarına Savaş.

Çağdaş Gazeteciler Cemiyeti'nin yılın gazetecileri ödülleri.

104 yılda 44 gazeteci öldürüldü haberleri...

Milliyet Gazetesi'nden Soner Gürel, Siyah Beyaz Gazetesi'nden Atilla Aşut, Evrensel Gazetesi'nden Şirin Sümer yılın gazetecileri olarak belirlenirken; Uğur Mumcu Gazetecilik Ödülü ise "Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı"na verildiği, ÇGD Onur Ödülü'ne Yaşar Kemal'in layık görüldüğü duyurulmuş.

Dergideki son yazı Gürkan Şenışık'ın: "Atatürkçülük ve Çağdaşlaşma".

Gürkan Şenışık yazısına: "Atatürkçülük, aklın ve bilimin önderliğinde, çağdaşlaşmak demektir. Türk Devrimi'nin hedefi budur..." diye başlayıp, şöyle sonlandırmış:

"Türkiye Cumhuriyeti Devleti her türlü çağdışı düşünce ve eyleme karşı koyacak güçtedir. Çağdaşlaşmanın gerçek sahibi, kendilerine Cumhuriyetimizin emanet edildiği Türk Gençliği’dir. Ulusumuz çağdaşlaşma yolunda dün olduğu gibi bugün ve yarın da yürümeye devam edecektir."

Bir kare bulmacadan sonra son sayfada, yazı yayın koşullarıyla sürdürüm koşulları verilmiş.

Arka kapakta ise Çanakkale'de Anzak Anıtı'nda yer alan Atatürk'ün sözleri verilmiş. Sevgili okuyucular. 48 sayfadan oluşan "Atatürkçü Düşünce Dergisi"ni kısa alıntılarla tanıtmaya çalıştım sizlere.

Dergiyi edinmek isteyen okurlarımız Kültür Sitesi zemin kattaki Atatürkçü Düşünce Derneği Çorum Şubesi’nden alabilirler.

Tüm okurlara aydınlık güzel günler diliyorum. Nisan 1996

(SÜRECEK)