Laik, demokrat ve devrimci bir aydınımızın, Mehmet Rauf'un aramızdan ayrılışı üzerine, "Mehmet Rauf Artık Yok" adlı bir yazı yer almış.

Atatürk'ün manevi kızı ve ilk kadın pilotumuz Sabiha Gökçen'le yapılmış bir söyleşi var sırada. Söyleşiyi, Mehmet Aldan gerçekleştirmiş.

1937'deki Dersim Harekâtına da katılan Sabiha Gökçen, Atatürk'le ilgili ilginç anılar aktarmış. Gençlerimize de şöyle sesleniyor:

"Gençlerimizin Atatürk ilk ve devrimlerine sahip çıkmalarını, "Nutuk" adlı büyük eseri okuyup özümlemelerini, Gençliğe Hitabı'nı bir an olsun hatırdan çıkarmamalarını rica ediyorum."

Washington Üniversitesi asistanı Dr. Ekrem Turan'ın yazısının başlığı Atatürk. Yazının dipnotunda şöyle deniyor:

"Sayın Sabiha Gökçen ile söyleşi" adlı yazısıyla ilgili olarak, İsparta Halkevi'nin çıkardığı Ün dergisinin Ocak 1949 tarihli ve 167 sayılı nüshasında yayımlanmış olan "Atatürk" başlıklı bu yazı buraya aktarılmıştır.

Sıradaki yazının başlığında, ADD Kuşadası Şubesi "Aksoy ve Mumcu'yu Birlikte Anma Haftası" düzenledi, denilerek konuşmacılardan Mucize Özünal şöyle diyor:

"Bu memleketin gerçek sahipleri para babaları değil, kara toprağına ak alın teri dökenlerdir (....) Tüm demokrasi şehitlerimizi bilinçle, duyarlılıkla anıyoruz ve biz ağıt yakmıyoruz, kararlılıkla diyoruz ki: bu kavgada ölmek de yok, dönmek de. Bu inanç bizi korkudan kurtarıyor ve önümüzü aydınlatıyor. Kendimizi halkımıza karşı sorumlu tutuyoruz. Yolumuz, Mustafa Kemal'in yoludur..."

Ayyuk Erenberk ise:

"Uğur Mumcular’ı parti diktatörlükleri öldürttü. Hükümet katilleri bulamaz. Meclis Araştırma Komisyonu, olayın ortaya çıkmaması için her türlü önlemi almıştır..." derken, Ceyhun Mumcu da:

"...Uğur Mumcu 24 yaşındayken ayağına gelen NATO burslarını kabul etseydi, özelleştirme çetesine girerdi. Her türlü çıkar tekliflerini reddetti. Güzel dünya nimetlerini itti. Mafya, uyuşturucu, silah tüccarları ve döneklerle uğraşan, insan haklarını savunan Uğur Mumcu'yu anlayabilseydik, ileri bir ülkenin bireyleri olurduk..." diyor, konuşmasında.

Şinasi Özdenoğlu; "Değerlerini Harcayan Ülke: Türkiye” başlıklı yazısında:

"Batıda, yetiştirilen değerlere sahip çıkıldığı görüşünden yola çıkarak, "Türkiye'de ise değerler harcanmaya mahkum yaratıklardır. Güçlü adam istenmeyen adamdır" der, yazısını şöyle bağlar: "Ülkemizi gerçekten seviyor ve üzerine titriyorsak, parlamento başta olmak üzere tüm yetkili ve sorumlular, bu değer kıyımı dramı üstünde ciddi ve kararlı bir biçimde durmalı, hepimiz, bu konunun takipçisi olmalıyız."

Açık oturum, "Prof. Aksoy ve Laiklik'' üzerine.

ADD üyesi Nevin Balta değerlendirmiş. Açık oturuma ADD Genel Başkanı M.Suphi Gürsoytrak, Prof. Dr. Ülker Gürkan, Enerji ve Tabi Kaynaklar eski Bakanı Dr. İhsan Topaloğlu, Prof. Dr. Metin Günday, Avukat Mehmet Cengiz, Avukat Önder Sav ve Prof. Dr. Mustafa Altıntaş katılmışlar.

Konuşmalarda, "Laik devlete, demokratik rejime, insan haklarına sahip çıkan anıt insan, örnek insan Prof. Dr. Muammer Aksoy'un katillerinin bulunamamasının nedeni devletin işlemez duruma gelmesidir..." denilerek "Bugün Türkiye'de laikliği savunmanın neredeyse cesaret sorunu haline geldiği.." belirtilmiştir.

Demet Kafkasyalı, "Atatürk'ün Anlamak" koymuş yazısının başlığını. Son bölümünü alıntılıyoruz yazısının:

"...Ölürken bir yurt bıraktın O'nu sonsuza dek koruyacağız. (...) Ölürken bir ders bıraktın. Bu ders yenilik, iyilik, doğruluk, aydınlık ve barış, tek sözcükle özgürlüktü. Hiç ama hiç unutmayacağız."

"Türkiye AB İlişkileri ve GB Konulu Açık Oturum" başlıklı yazıda, "Türkiye Gümrük Birliğine kabul edildi. Türkiye halkı, Avrupa (GB)ne girmek istiyor mu? Bu konuda bir araştırma ya da bir referandum yapılmadı" deniyor.

Konunun önemini bilen ADD yönetimi Türkiye Avrupa Birliği ilişkileri ve GB konulu açık oturum düzenlemiş. ODTÜ Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Atilla Eralp'ın konuşmasına yer verilmiş.

(SÜRECEK)