"51 yıl önce bugün, (28 Nisan 1967) Boksör Muhammed Ali, Vietnam savaşı karşıtı olarak askerlik yapmayı reddetti."

bu satırlar, 28 Nisan 2018 tarihli duvar takvimine, tarihte aynı gün yaşanmış olaylardan biri olarak geçmiş.

Boks ve matadorların yaptığı boğa güreşi; nefret ettiğim iki spor dalıdır. Böyle kaba spor dalıyla uğraşan insanın; takvim yaprağındaki okuduğum inceliği göstermesi, bende hayranlık uyandırdı.

Ben de rahmetlinin hayatını biraz irdeledim. İlginç bulduğum kısımları, siz değerli okuyucularıma sunmaya karar verdim.

Casius Clay Jr. (Muhammed Ali) 1942 yılında doğmuştu. O devirde siyahlar; ABD'de ikinci sınıf vatandaş olarak yaşıyordu. Trene, otobüse bir beyaz bindiğinde, oturan siyah ayağa kalkıp yer vermezse hapsediliyordu.

Luther King ve Muhammed Ali; bu eşitsizliğe karşı mücadele eden isimlerin başında geliyorlardı.

dünyasına hızlı bir giriş yapan Cassius Clay, amatör ligde çıktığı 167 maçın 161’ini kazanarak bir rekor kırdı. Hızlı bir gelişme sürecinin ardından 1960 Roma Olimpiyatları’na katıldı ve 18 yaşında altın madalyayla ülkesine döndü. Roma Olimpiyatları dönüşünde ülkesinde kahraman gibi karşılandı, fakat yaşadığı bir olay onun ülkesine olan bakış açısını genç yaşta değiştirmesine neden oldu. Şampiyona saygı duyulacağını düşündüğünden olsa gerek, siyahlara servis yapılmayan bir restorandan sandviç istedi. Garson siyahlara servis yapmadıklarını söyleyince; "Ben sizin ülkeniz için savaşıp şampiyon olmuşum" dedi. Ancak garson yine de servis yapmadı. Clay bu duruma çok sinirlenerek, restorandan hızla çıkıp, kazandığı altın madalyayı hiç düşünmeden nehre attı.

Bu olayın ardından İslam dinine ilgi duymaya ve araştırma yapmaya başlayan Clay, 22 yaşında ünlü Sonny Liston’u yenip en genç Dünya Ağır Sıklet Boks Şampiyonu oldu. Zaferinin ardından İslam dinini seçtiğini, adını da Muhammed Ali olarak değiştirdiğini açıkladı.

Daha sonra 1967 yılında Vietnam savaşı çıkınca "Vietnamlılarla bir alıp veremediğim yok. Hem onlar beni aşağılamadı. Onlarla savaşmayacağım" diyerek askerliğe katılmadı. Hapis ve para cezasına çarptırıldı. Profesyonel lisansı iptal edildi. 3 yıl ringlerden uzak kalan Muhammed Ali maddi sıkıntılar yaşamaya başladı.

1978 yılında davayı temyiz edip kazandı ve ringlere geri döndü.

* * *

Muhammed Ali'nin iyi bir boksör olmasının yanında, İslamiyet'i seçerek Müslüman oluşu, Vietnam savaşı gibi anlamsız ve haksız bir savaşa karşı duruşu, siyah beyaz çatışmasında ciddi tavır almış olması gibi özelliklerinin yanında düşünür tarafını ortaya çıkaran sözleri kendisine karşı hayranlık uyandırıyor.

Kendisinde hayranlık uyandıran işte o sözlerden bazıları:

•Çalışmanın her saniyesinden nefret ediyordum ama kendime hep "Dayan!" diyordum. Bugün çalışacağım ve ömrümün sonuna kadar bir şampiyon olarak yaşayacağım.

•Keşke insanlar beni sevdikleri kadar birbirlerini sevselerdi. Dünya çok daha güzel bir yer olurdu.

•Evde iyi biriyim, ama dünyanın bunu bilmesini istemem. Anladığım kadarıyla alçakgönüllü insanların önü pek açık olmuyor.

•Ben Amerika'yım. Tanımadığınız yönüyüm onun. Alışın bana. Siyah, öz güvenli, kendinden emin... Benim adım bu, sizin değil. Benim dinim, sizin değil. Benim amaçlarım, sizin değil. Alışın bana.

•(Dünya Ticaret Merkezi'ne saldırının ardından)

"CNN muhabiri: Sn. Muhammed Ali, bu dehşetin meydana gelmesine sebep olan teröristlerle aynı dinin bir mensubu olarak neler hissediyorsunuz?

Muhammed Ali: Siz Hitler ile aynı dini paylaşan bir mensup olarak neler hissediyorsanız aynısını."

•Bir hayatımız var, yakında geçmişte kalacak; yalnızca Allah için yaptıklarımız sonsuza dek kalacak.

* * *

Rahmetli iyi bir boksör olduğu gibi iyi fikir adamıymış. Şampiyonlukları elde edişinde; yumruklarının gücü kadar zekâsının da payı olduğu açıkça görülüyor.

En güzel günler sizlerin olsun.