Ekonominin dışa açılmasıyla birlikte şahıs şirketleri sermaye yapılarını güçlendirmek, diğer yerli ve yabancı şirketler ile rekabet edebilmek, kurumsallaşmak gibi amaçlarla sermaye şirketlerine devredilmek veya dönüştürülmek suretiyle yeniden yapılanmaya başlamışlardır.

Yasal mevzuatlarımız ise şahıs işletmelerini şirketleşmeye yönlendirmek ve yapılarını güçlendirmek için vergisel bazı avantajlar sağlamıştır. Bu kolaylık ve avantajları birlikte değerlendiren birçok şahıs işletmesi son yıllarda limited ya da anonim şeklinde şirketleşmelerini gerçekleştirmişlerdir.

Son zamanlarda ilimizde şirketleşmenin yoğunluğu göze çarpmaktadır. Bu sebeple işletme sahiplerinin kanunların öngördüğü kimi avantajlardan mahrum kalmamaları için siz okurlarıma bu konuyu aktarma gereği duydum.

Katma Değer Vergisi Kanununun 17/4-c maddesi ile Gelir Vergisi Kanununun 81. Maddesinde belirtilen yasal dayanak gereği aşağıdaki şartları taşıyan şahıs işletmelerinin sermaye şirketlerine devri halinde bu devirden kaynaklanacak vergilerden (katma değer vergisi ve gelir vergisi)“MUAF” tutulmuştur.

Bir şahıs işletmesinin vergilerden muaf olarak sermaye şirketine devrinin yapılabilmesi için ;

Şahıs işletmesinin kazancının bilanço esasına göre tespit edilmesi,

Şahıs işletmesinin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifi ile bir bütün halinde devrolunması,

Şahıs işletmesinin bilançosunun devralan şirketin bilançosuna aynen geçirilmesi,

 

Gerekmektedir. Bu şartların oluşmaması veya ihlal edilmesi halinde vergi avantajlarından yararlanılamayacağı açıktır.

Başka bir ifade ile ister tek kişi ister ortaklık şeklinde oluşmuş işletmeler olsun; bilançolarının aktif ve pasifi ile bir bütün olarak sermaye şirketine devredilmesi ve sermaye şirketinden de öz sermayesi tutarında nama yazılı pay alması halinde, devir nedeniyle Gelir Vergisi ve Katma değer Vergisi ortaya çıkmamaktadır.

Aynı zamanda kollektif ve adi komandit şirketlerin yukarıda belirtilen şartlar çerçevesinde nevi değiştirerek sermaye şirketine dönüştürülmesi de katma değer vergisinden istisnadır.

Şirketleşmek isteyen işletmeler, Katma Değer vergisi kanununun 17/4-c maddesi, gelir vergisi kanununun 81. Maddesindeki şartlar çerçevesinde şahıs şirketlerinin sermaye şirketlerine devir ve dönüşümlerin vergilerden istisna tutmak suretiyle şahıs şirketlerinin sermaye şirketlerine dönüştürmüş aynı zamanda vergisel olarak kazanç sağlamış olacaktır.