(30 Nisan Perşembe’yi 1 Mayıs Cuma’ya bağlayan gecedir.)
Değerli okurlar, kainattaki varlıklara ibret nazarı ile baktığımızda, canlı cansız bütün yaratıkların farklı olduklarını görürüz. Hiçbir yönüyle tıpatıp aynı değildir. Yani herşey, farklı yaratılmışlardır. Bu durum maddeten böyle olduğu gibi manen de öyledir. İnsanlar; ilim, irfan, ahlak, fazilet ve takva, olgunluk bakımından da birbirleri ile eşit değillerdir. Zamanlar da farklıdır, mekanlar da. Örneğin, dünyanın kalbi. Müslümanların canı mesabesinde olan Kabe, kutsaldır. Kudüs ve Mescidi Aksa kutsaldır. Medine’deki Mescidi Nebevi (Hz. Muhammed SAV.in Mescidi) kutsaldır. Camiler, ibadet yerleri öyledir.
Zamanlar içerisinde de mukaddes zamanlar vardır. Bu zamanlar içerisinde yapılan sözler ve eylemler nedeni ile üstünlük kazanırlar. Milli günlerimiz de öyledir. Cumhuriyet Bayramı gibi, kurtuluş günleri gibi.
Müslümanlar tarafından üç aylar diye bilinen Recep, Şaban ve Ramazan ayları da kutsal zaman dilimleridir. İşte üç aylar (30 Nisan 2014 Çarşamba günü girmektedir, 1 Mayıs Perşembe’yi 2 Mayıs Cuma’ya bağlayan gece de mübarek Regaib Kandili’dir. Hem Regaib, hem de Cuma gecesi olması bakımından iki kutsalın birleştiği bir gecedir.
Regaib demek; rağbet edilen, itibar gören, saygı duyulan, bereketli gece anlamına gelir ki, bereketli gece demektir. Recep’in 27. gecesi Miraç, Şaban’ın 15. gecesi de Berat Kandili. Ramazan’ın 27. gecesi ise Kadir gecesidir. Bu geceler ve günler kutsal gece ve günlerimizdirler. Bu gecelerde yapılan ibadetler, diğer gece ve günlerde yapılan ibadetlerden daha üstün tutulmuş, müminlerin kurtuluşları amaçlanmıştır.
Tevbeler, ibadet, zikirler, fikirler, istek ve arzuların yüce Allah katında itibar gördüğü kabul edildiği gecelerdir.
Recep ayının birinci günü Çarşamba ve Perşembe günleri oruçlu olmak, Regaib gecesini oruçlu karşılamak makbuldür. R.SAV. efendimiz, “Beş gece vardır ki, bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Kabul edilir” buyurmuşlardır.
Bunlar sırası ile:
1-Recep’in ilk Cuma gecesi Regaib,
2-Recep’in 27. gecesi Miraç,
3-Şaban ayının 15. gecesi Berat,
4-Ramazan Bayramı gecesi,
5-Kurban Bayramı gecesidir.
Asırlardan beri Müslümanlar bu gecelere değer vermiş, itibar etmiş, bu geceleri ibadetleri ile geçirmişlerdir. Bizler de yine Müslümanlar olarak bu gün ve gecelere itibar etmemiz, geceleri ibadetle ihya etmemiz, çoluk çocuğumuzla kandiller kutlamamız gerekir.
Gündüzlerini oruçlu, gecelerini de manen değerlendirmeliyiz.
Mesela, orucun dışında Kur’an okumalı, mealini anlamını okumalı ve düşünmeliyiz. Kandilleşmeliyiz. Bu kutsal kültürü yaşatıcı hareketleri çocuklarımıza bilfiil göstererek öğretmeliyiz.
Ana-baba, eş, dost, akrabalar ile kandilleşilmeli, onların gönülleri alınmalıdır.
Fakir fukara, kimsesiz, yoksul, yetim, garip olanlar madden ve manen sevindirilmeli, onların gönülleri hoş edilmelidir.
Ölümü ve ölülerimizi hatırlamalı, onların ruhlarını lezzetlendirmeli, fatihalar ve dualarımızı onlara bağışlamalıyız.
Kendimiz, evlat, ana-baba, akraba, eş, dost, vatan, millet, devlet uğruna çalışanların ölmüşlerine rahmet, kalanlarına sağlık dilemeliyiz. Dünyanın huzurunu bozan, harp-darp, savaş ve terörün ortadan kalkması için yürekten dualar etmeli, hak ve adalet için insanlık için, insanlar için çalışan insanlara iş, aş, eş veren sosyal barışı sağlayanlara karşı dualarımızı çoğaltmalıyız. Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için prensibine sarılmalı, bu kutsal vatan topraklarında barış ve kardeşlik içinde huzurla yaşama örnekleri sunmalıyız.
Yarabbi Recep’i, Şaban’ı bize mübarek kıl, bizleri Ramazan’a kavuştur. Bayrama ulaştır. Huzur ve güven içinde yaşamamız için nice yıllara ulaşmamıza, mübarek Regaib Kandilini vesile-sebep kıl.
Kandiliniz mübarek olsun. Rızkınız bereketli, eviniz huzurla dolsun.
Amin.