Onbir ayın sultanı, müminlerin gufranı, rahmeti Rahman’ın biz aciz kullarına ihsanı olan mübarek Ramazan ayına giriyoruz.

Önümüzdeki Salı gününü Çarşamba gününe bağlayan akşam ilk teravih namazını kılacak, gecesi de inşaallah sahura kalkarak ilk orucumuza başlayacak, Çarşamba günü oruçlu olacağız.

Maddi ve manevi hayatımızın düzenlenmesinde, ömrümüzün kalan kısmının dizayn edilmesinde, Ramazan ayının çok büyük önemi vardır.

-Senenin Allah katında en kutsal değeri olan günler, Ramazan’da oruçlu, akşamı da teravih namazı ile geçirilen günlerdir. Ayrıca bu ayda bin aydan daha hayırlı olan (83 sene 4 ay) mübarek Kadir Gecesi vardır.

Kur’an-ı Kerim ayetleri ve Hz. Muhammed SAV.in söylem ve eylemleri Ramazan ayının övgüsünü önemle anlatmaktadır.

“Ey iman edenler. Ramazan orucu sizden önceki ümmetlere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı. Umulur ki, oruç nedeni ile kötülüklerden korunursunuz. Kim sayılı günlere, Ramazan’a sıhhat ve afiyetle kavuşursa, mutlaka orucunu tutsun. Kimler de hasta olur, yahut yolcu ise diğer günlerde kaza etmek üzere orucunu yer. Devamlı hasta, ihtiyar, oruç tutamayacak engelli, şifa umudu kalmamış, zayıf düşmüş, yani geçerli mazereti olanlar ise, günde bir fakiri doyuracak kadar fidye versin. Kim hayır yaparsa kendisine iyilik yapılmış olur. Allah size kolaylık murat ediyor. Güçlük istemiyor. Fakat her şeye rağmen orucunuzu tutabilirseniz mutlaka tutunuz. Çünkü bu sizin için daha hayırlıdır. (Bakara, 184-185. ayetler)

R.SAV. de, Ramazan’da bir gün oruç tutmak, Ramazan dışı bin gün oruca bedeldir. Ramazan’da kasten bir gün oruç yemenin bedeli, Ramazan dışı bin gün oruçla ödenmez. Ramazan’da Allah cehennem kapılarını kapar, cennet kapılarını açar. Kulun iradesi doğrultusunda şeytanlar zincire vurulur.

Ramazan’da rahmet kapıları açılır. Aleme rahmet saçılır. Ortalığa bolluk bereket gelir. Müminler ibadet iklimine girer, ibadetle melekleşirler, buyurur,

Ramazan ayı oruçla insanın bedeni ve ruhu revizyona girer, yenilenir, tamir edilir. Sindirim sistemi ve bütün vücut istirahata kavuşur, bakıma girer.

Ramazan ayı kötülüklerden korunma ayıdır. (Bakara 183) Çünkü oruç bir kalkandır. (Hadis)

Nefis ve şeytanın mağlup edildiği aydır. Çünkü şeytan oruç yiyenleri görünce bayram eder. Oruçluları görünce mateme bürünür, ağlar.

Oruç riyasız bir ibadettir. Hür iradenin belgesidir. Onun için oruç benim içindir, onun mükafatını ancak ben belirlerim buyurur yüce Allah hazretleri. Oruç tutanlar cennetin en yücesi olan cennete reyyan kapısından gireceklerdir.

Oruç insana sabrı, metaneti, cesareti, sağlam ve sarsılmaz irade ve imanı temin eder, güç verir. Oruç tutan bir kimseye hiç kimse zorla orucunu bozduramaz. Orucunu tutamayanlara da hiç kimse karışmaz. Çünkü oruç hürriyetin belgesidir. Bütün ilahi dinlerin simgesidir.

Ramazan ayı hayır, hasenat, zekat, sadaka, hediye, iyilik, ihsan, yardımlaşma, bölüşüm ve barışım ayıdır. Sadece bedenimizin değil, kazançlarımızın da kul haklarında temizlendiği aydır.

Sosyal barışın sağlandığı, huzur ortamının temin edildiği aydır. Hiç kimse aç kalmasın, evlerde çığlık olmasın, fakir fukaranın garip gurabanın kimsesiz yetim yoksulun bir senelik iaşe ve ibatesinin temin edildiği yardımlaşma ayıdır. Böylece günahların sevaba çevrildiği aydır Ramazan ayı.

Bütün bunları düşünerek kendimizi Ramazan’a hazırlayalım. Mazeretimiz yoksa sakın orucumuzu terketmeyelim. Teravihimizi hiç aksatmayalım. Elimizden geldiği kadar iyilik yapalım. Namaz kılmıyorsak fırsat bu fırsat hemen en büyük ibadet olan 5 vakit namaza başlayalım. Kazamız varsa ödeyelim.

Mübarek Ramazan’ı bu anlayışla karşılayalım. Bu anlayışla geçirelim. Kadire ve Bayrama pampak nur gibi girelim. Akraba, eş-dost eşliğinde bayram edelim inşallah. Bütün bu güzel düşüncelerle Ramazanınızı kutlar, hayırlara vesile olmasını, namazlı, niyazlı, oruçlu, zekatlı, hayır ve hasenatlı, ibadet ve tatlı bir Ramazan geçirmenizi ulu Allah’tan dilerim. Cumanız mübarek olsun, fert ve aile toplumumuz huzur bulsun. Amin.