En sahih Hadis kitaplarının hepsinin başında olan (Buhari Müslim, Nevc-i Tirmizi vs gibi) bu hadisi şerifi Hz. Ömer R.A. başta olmak üzere birçok sahabi naklediyor. Yani meşhur bir hadisi şeriftir. Ramazan-ı Şerif münasebeti ile ve Ramazan’la oruçla, teravihle ilgili olarak bunları sizlere arzetmeyi düşünüyorum. Abdullah Bin Ömer Hz. Ömer’in oğlu bildiriyor:

“İslam’ın şartı beştir.

-Allah’tan başka ilah olmadığına,

-Hz. Muhammed SAV.in Allah’ın gönderdiği hak peygamber ve son nebi olduğuna inanmak,

-Namazı dosdoğru (ve devamlı) kılmak,

-Ramazan ayınd abir ay tam oruç tutmak,

-Zekatı noksansız tam vermek,

-Kabe’yi Hac etmektir. (Buhari ve diğerleri)

Ve yine Hz. Ömer R.A. bildiriyor:

Bir gün R.SAV.le kalabalık bir sahabi topluluğu ile camide beraber bulunuyorduk. Boylu poslu, yakışıklı, bembeyaz elbiseli, siyah saçlı, görkemli, üzerinde yolculuk işareti de bulunmayan ve mescitte kimsenin de tanımadığı birisi geldi. R.SAV.in dizinin dibine selam verip oturdu. Dizlerini de R.SAV.in dizlerine değdirdi –dayadı- Bizler de bunu dikkatle izliyorduk. Ellerini de dizlerinin üstüne koydu. Gayet saygılı bir vaziyette R.SAV.e sorular soruyor, R.SAV.in verdiği cevapları da “Evet, doğru söylediniz” diye tasdik ediyordu. Hayretimizi çekti. Hem soruyor, hem de verilen cevabı tasdik ediyordu... Derken, “Ya Resulallah, ey Allah’ın resulü, bana haber ver, İslam nedir” dedi. Allah’ın resulü cevap verdi;

“El İslamü: İslam: Allah’tan başka ilah olmadığına ve Hz. Muhammed SAV.in Allah’ın resulü olduğuna, 5 vakit namazı dosdoğru kılmaya, zekatı eksiksiz tam vermeye, Ramazan orucunu tam tutmaya-, gücü yetenlerin Kabe’yi hac etmelerine, mutlak inanmaktır” buyurdular.

O kişi, “Doğru söyledin ey Allah’ın resulü” dedi ve R.SAV.e soru sormaya devam ederek; “İman nedir, bana bildir” dedi.

R.SAV.: “İman, Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, ahiret gününe, kadere, hayır ve şerrin Allah’tan olduğuna, hesap ve kitap için, öldükten sonra dirilmeye mutlak inanmandır” buyurdular. O kişi, “Doğru söyledin ya R.SAV.” dedi. O kişi; “İhsan nedir ya nebiyallah” dedi.

R.SAV. “El ihsanü en tağbedellaha keenneke terahü, yani; ihsan Allah’ı görür gibi ona ibadet etmendir. Her ne kadar sen onu göremezsen de o seni görüyor” buyurdular. “Doğrudur ya R.SAV” dedi.

“Allah devamlı sizinledir. Nerede olursanız olunuz, o Allah sizlerin amellerini biliyor ve sizi gözlüyor” (Hadid, 4. Ayet)

“Bana kıyametin ne zaman kopacağını bildir” dedi.

R.SAV; “Kıyametin kopma zamanını sen nasıl bilmiyorsan, ben de bilmiyorum” buyurdu. “Tasdik ya R.SAV.” dedi.

Daha sonra; “Kıyamet kopmadan önce ortaya çıkacak alametlerden haber ver” dedi. R.SAV. bazı küçük alametleri saydı. Örneğin; “köle efendisini doğurunca, dağdaki çobanların şehire inip yüksek yüksek binalar yaptıklarında kıyamet yaklaşmıştır. Benden sonraki zaman ahir –son- zamandır” buyurdular.

(Sürecek)