Hitit Üniversitesi tarafından; Dr. Rıfat Patır, Prof. Dr. Ahmet Samsunlu ve Hayrettin Koyuncu’nun isimlerinin Meslek Yüksek Okulu dersliklerinden birer tanesine verildiğini sevinerek öğrenmiş bulunuyorum.
Bizde böyle işler insanlar ölünce yapılır. Bu yüzden; “Ölüsü dirilerinden kıymetli olur” diye bir yazı yazdığımı bile hatırlıyorum.
Duayen doktor, duayen insan Rıfat Patır; 90 yaşını doldurmuş durumda. Onun; buna benzer, hatta daha görkemli başka ödülleri de olmalıydı.
Buna şükür, sağlığında üniversitenin böyle bir başlangıcı yapmasına, devamının geleceğini umarak sevinelim.
*
Bu olay ana cadde üzerinde çayhane olarak kullanılan, önünden geçerken içimi yakan eski dispanser binası ve onun kurucusu rahmetli Dr. Abdurrahman Soyarslan’ı hatırlattı bana.
Dr. Abdurrahman Soyarslan’ın çayhanedeki yerinde dispanser, sonra verem hastanesini kurduğunda biz öğrenciydik.
O günlerin “korkunç denilebilecek” imkânsızlıkları içinde nasıl kurulduğuna bizim nesil şahittir.
Genç bir doktor olarak Çorum’a tayin edilmiş olan Abdurrahman Soyarslan; veremle savaşmaya talip oluyor. Önce dispanseri, sonra verem hastanesini kuruyor. Finansman sağlamak için köy köy dolaşıyor. Çorum’un tek lisesi ve tek sanat enstitüsü var. Onlara gelip öğrencileri verem konusunda aydınlatıyor. Tatilde hastane inşaatında çalışmaya gelecek öğrencilere; sertifika vereceğini anlatıyor.
Bu gün bize düşen görev; Rahmetli Dr. Abdurrahman Soyarslan’ın fedakârlığı, kahramanlığı konusunda kurduğu hastaneye, uygun bir caddeye veya bir tıp kuruluşunda uygun üniteye, isminin verilmesini sağlamaktır.
Bu ayıplı vefasızlık Çorum’a yakışmıyor. Bu konuda üçüncü yazımı yazmış oluyorum. Kulakları çınlasın! Prof. Dr. Turan Ilgaz’ın da aynı mealde bir yazısı olacak.
Aradan 20 sene daha geçince, o olayla ilgili bilgisi olanlar, terk-i dünya eylemiş olacaklar. Yani hatırlayan bile kalmayacak.
Günümüzün böyle bir konuyla ilgili idarecileri, rahmetli doktorun Çorum’da bulunduğu zaman içinde ya çocuktular ya da doğmamıştılar. O bakımdan konudan haberdar olmayışları doğaldır.
Bu konuda detaylı bilgiye sahip olduğunu düşündüğüm kıymetlerimizi göreve çağırıyorum.
Yazı ve başka araçla uygun isim verebilecek kurumları uyararak, birçok konudaki başarılarından dolayı; seçkin iller içine girmiş olan Çorum’umuzu bu ayıplı vefasızlıktan kurtaralım.
En güzel günler sizlerin olsun.