Eski İmar ve İskân Bakanı, İnşaat mühendisi ve ÇEKVA ( Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı) onursal başkanımız Prof. Dr. Ahmet Samsunlu hocamız da (83) Hakk’a yürümüş.

4 Kasım Çarşamba günü Çorum Ulu camiinde kılınan öğle namazından sonra Ulu Mezarda babasının yanına toprağa verilen Ahmet hocamızı sevgi, saygı ve rahmetle anıyor, ailesine, akrabalarına ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum.

Ahmet Samsunlu, 1937 yılında Çorum’da doğmuştur. Kadriye ve Hüseyin Samsunlu’nun oğludur. Eşi Zeynep Samsunlu, çocukları İstanbul Hava limanının yapan ve işleten IGA’nın CEO’su Kadri Samsunlu ve kızı Ayşegül Samsunlu’dur.

Ahmet Samsunlu, 1963 yılında Hannover Teknik Üniversitesinden İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu. Aynı üniversitede 1968 yılında doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra üç dönem ekonomi tahsili gördü. TUBİTAK çevre grubu ve su kirlenmesi Türk Milli Komitesi Üyeliği, Ege Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyeliği ve Dekan Yardımcılığı, Danışma Meclisi Çorum Üyeliği yapmıştır.

Türkiye’de 44. hükümet döneminde İmar ve İskân Bakanlığı yapmıştır.

Çorum’un yetiştirdiği ulusal değerlerimizden olan sevgili hocamız Prof. Dr. Ahmet Samsunlu İ.T.Ü.’de (İstanbul Teknik Üniversitesi) Türkiye'deki ilk çevre mühendisliği bölümünün kurulmasına öncülük etmiştir.

Su temini ve kanalizasyon, atık suların arıtımı, deniz kirliliği kontrolü, deniz deşarjları, şehircilik, çevre etki değerlendirmesi ve atıklar konularında 8 kitap, 8 ders notu ve 200’ü aşkın bilimsel araştırması yayınlanmıştır. Uygulamaya dönük pek çok projede de yürütücü veya danışman olarak görev almış ve uygulama çalışması yapmıştır.

Çeşitli meslek kuruluşlarının üyesi olan Prof. Dr. Samsunlu İ.T.Ü Çevre Mühendisliği bölümünden emekli olmuştur.

İstanbul’da ÇEKVA’ da (Çorum Eğitim ve Kültür Vakfı) tanıştığımız sevgili hocamız Prof. Dr. Ahmet Samsunlu ile ağabey kardeş ilişkisi içinde çok iyi anlaşır ve her zaman görüşürdük. ÇEKVA, İstanbul’da Üniversitede okuyan Çorum’lu öğrencilerimize burs veren, onların çeşitli sorunlarıyla ilgilenen İstanbul’daki Çorum Evimizdi.

ÇEKVA’nın 2009-2011 döneminde Ahmet hocamın talebi üzerine ÇEKVA yönetim kurulunda görev yaptım. O dönemde yönetim kurulu başkanımız Ahmet Samsunlu, başkan yardımcısı Avni Çelik (Sinpaş CEO’su), genel sekreter Sabit Velidedeoğlu, sayman Mehmet Özata, üye Feyzullah Kıyıklık (AKP Milletvekili), üye Haydar Ali Öztaş (Çorap fabrikatörü) ve üye Nihal Berkay’dı.

O yıllarda Ahmet hocamızın önerisiyle her ay Çorum’lu üniversiteli öğrencilerimizle ÇEKVA’ da yapılan toplantılarda Çorum’lu bir akademisyen, sanayici, iş adamı, yazar, gazeteci kendi dalında konferans verirdi. Toplantı sonunda Bağcılar Belediye Başkanı sevgili ağabeyimiz Feyzullah Kıyıklık’ın gönderdiği yemekleri yer ayrılırdık.

İlk konferansı yanlış hatırlamıyorsam Prof. Dr. Nuri Uman vermişti. Ardından Ahmet Samsunlu hocamız o güzel hitabetiyle bizleri aydınlatmıştı. Üçüncü konferansı ben vermiştim. Konferans sonunda Ahmet hocamız kürsüye gelerek ;

Sevgili gençler, ben Çorum’lu yeni hamam sahibinin oğluyum, Mehmet Özata kardeşimiz de Osmancık’lı bir fırıncı esnafının oğludur. Bizler hiçbir sosyal güvencemiz olmadan çok çalışarak, okuyarak bir yerlere geldik.

Şimdi sıra sizde, bizlerden sonra bayrağı sizlere teslim edeceğiz” demişti.

İstanbul’da Kadıköy Belediyesinin arkasında Hasanpaşa, Kurbağalıdere cad. Çelebi iş hanı no: 59 kat:4 adresinde bulunan Çorum Evinin karşı dairesini Ahmet hocamız zamanında almıştık.

Sanırım 2010’da, Harbiye Ordu Evinde yaptığımız geniş katılımlı Çorum’lular toplantısında Ahmet hocam mikrofonu eline alarak katılımcıların adını tek tek anons ettikçe, ben de makbuz elimde adı okunan herkesten 250’şer lira bağış toplamıştım.

En çok bağışı, Osmancık’lı eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ahmet Çörekçi paşamız ile Zeytinburnu Toyota sahibi Osmancık’lı ağabeyimiz Ömer Derindere yapmıştı.

ÇEKVA’nın şu an başkanı Osmancık’lı Prof. Dr. Lütfü Akça hocamız, genel müdürü Erdal Karslı, Çorum şubesi başkanı Ahmet Güngör, Antalya şubesi başkanı Kemal Koçak ve İzmir şubesi başkanı Yusuf Kurt’tur.

İnsanoğlu için ölüm kaçınılmazdır. Yaşayan her canlı ölümü tadıyor. İnsan yaşamında önemli olan arkasında bir iz bırakmak ve Ahmet Samsunlu gibi hayırla anılan işler yapmış olmaktır.

“Ölüm Allah’a giden yolun tek kapısıdır.” diyerek sevgili Ahmet Samsunlu hocamızı ebediyete uğurluyoruz. Onu hiç unutmayacak, kalplerimizde ve gönüllerimizde yaşatacağız. Allah rahmet eylesin ve nurlarda yatsın.

4 Kasım 2020