Derin Çay Çorum’un bereket kaynağıdır. Zaten Çorum’da yaz, kış akan başka da bir akarsuyu kaynağı yoktur.

Derinçay’da yaz aylarında su iyice azalır. Fabrikaların vs. atıkları da Derinçaya salındığından yaz aylarında buradan çevreye yayılan koku 50–100 metreden hissedilir. Uzun yıllardır bu durum böyle devam eder. Devam eder de neden bu basit yaraya çare bulunmaz ve de neden ciddi olarak ele alınmaz onu da bilemem?

Bu konuyla ilgili hemen ilk aklıma gelen Çevre Müdürlüğü oluyor. Gıda tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü oluyor. Tabii bunların dışında resmi olarak ziraat ve çevre ile ilgili bütün diğer daire ve görevlilerde neden el atmazlar düşündürücüdür! Sayın Valim, Sayın Belediye Başkanım bu iş çok ciddi bir hal almıştır!

Bu yazıyı okuyan bütün yetkililer şimdi, ARITMA YAPILDI diye bu işe umursamazlık yapmasınlar.

Arıtmaya uğramadan akan suyla birçok köyde patates, soğan ve sarımsak sulanıyor. Bilinmelidir ki Çorum’ da ki bütün sular arıtmaya uğramamaktadır.

Tabiî ki sadece patates, soğan, sarımsak değil diğer bütün sebzeler de bu suyla sulanmaktadır. Peki, ben neden patates soğan diyorum? Geçenlerde oraları iyi bilen bir dostum, bu suyla sulanmış patatesin atık kokusu mutfaktan evce yayıldı biz de patatesi döktük diye anlattı. Zaten bu yazı da o dostumun ikazı üzerine yazıldı.

Hatta ben 3–4 sene önce gazetelerimizde bu sudan içen koyunların öldüğüyle ilgili haberler hatırlıyorum.

Mahalli gazetelerimizde Derinçay konusunun takipçisi olmalı, sık sık inceleyip,  resimler çekmeli ve yayınlamalıdırlar.

Buradan akan suyla sulanan sebzeler pazarlar da hemen her gün satılıyor. Bizden uyarı, işin vebali sorumlularda.  

Saygı ve sevgilerimle.