Zamlar sağanak yağış şeklinde geliyor. Dur durak bilmiyor. Toplum son üç ay içinde olan zamlara bir türlü alışamıyor. İpin ucu iyiden iyiye kaçtı. İki kişi yan yana gelince, iki dakika sohbete dalsa, zamlar ve yaşam pahalılığı sohbetin bir yerine giriyor. Herkesin şikayeti artık zamların taşınamaz boyutta olduğu.

Aslında neden şaşırıyoruz, bende buna şaşıyorum. Ülkede üretim yok, üretim yapılan kaynaklar kapatıldı ve ona buna satıldı. Sonuç olarak olacağı buydu. Yıllardır büyük ozan Aşık Mahsuni Şerif boşuna mı söyledi; “Üretmeden yemek ayıp/ İnsan hakkı olur kayıp/ Tek benim sırtımdan soyup/ Duy uyan yapma uyan” Şimdi üretmeden yemeye ve kendi kendimize yetmeye çalışıyoruz. “İthal ineği, ithal samanla besliyoruz” sütte, yağda, peynirde, ayranda ucuzluk bekliyoruz. Döviz zaten alıp başını gitmiş. Şimdi anladık mı? Şeytan bunun neresinde?

Fakat yanlış yaptığımız bir şey daha var. Ucuz yaşamak için ona da, dikkat etmemiz gerekiyor. İktidar yetkilileri ve taraftarlarının söylediklerini dikkate alırsak, sırtımız yere gelmez. Bakınız ne kadar dahiyane, akılcı ve bilimsel söylemler.

Karlı kış günü üşüyorsunuz, kolayı var. “Kombiyi kısacaksın” fatura düşük gelsin. Hay sen çok yaşayasın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, dedi ki; “Kombiyi 1 derece kısın faturalar düşer” Bu iyi fikir aldık kaydettik.

Çorum Gaz Genel Müdürü Kasım Kahraman’nın önerisi de dikkate değer “Yani evde atletle dolaşmamız gerekmiyor. Üşümeyecek kadar üzerimizde bir şey olsun,” Haksız değil millet evde atletle dolaşıyor keyiften, paltoyla dolaşşan ne kaybedersin, ya da kanepeye uzanınca üzerine bir battaniye at, daha kesin çözüm aslında.

İzninizle benimde bir önerim olacak, eve girince ısınma hareketleri yapsak, eğil, doğrul, salla kolları, 1, 2, 3, 4 say. Yerinde koşar adım. Sonra birkaç şınav çeksek, gençler komanda dansı da yapabilir. Aç penceriyi temiz hava gelsin, bol bol nefes al ver. Zamlardan birşeyler yiyebildiyseniz sindirim de kolaylaşır, kaslar çalışır, ne yağ kalır ne göbek, hafiflersiniz. Sonra oooh dünya varmış diyeceksiniz. Bu benim amatörce önerim, siz yine bir beden eğitimi hocasına danışabilirsiniz, onların bilimsel önerileri olacaktır. Isınmak için kombiyi sorun etmeyin, işte ısındınız.

Açlığın çözümünü zaten bulmuştuk. Biliyorsunuz Emine Hanım’ın önerileri yabana atılır türden değil; “Porsiyonları küçültün”dedi. Haklı masadan kuş gibi hafif kalkarsınız. Faturalarda düşer. Hem peygamber efendimiz de masadan aç kalkarmış. “Midesinin üçte birini boş bırakırmış” diyorlar.

TBMM kürsüsünde konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay'ın AKP sıralarına seslenerek “Arkadaşlar millet aç, perişan. Evet herkesin midesine bir şey giriyor; kuru ekmek giriyor” sözlerine AKP Denizli Milletvekili Şahin Tin, “O zaman aç değil demek” yanıtını vermişti. Haksız mı? Millet tok. (!)

Konuyu toplarsak pahalılık yok beceriksizlik ve iş bilmemezlik var. Doğalgaz pahalandı ise kombiyi kıs, evde atletle dolaşma, beslenme pahalıysa, porsiyonları küçültün, masadan midenizin üçte birini boş bırakarak kalkın, elektrik mi pahalı? Kolayı var, lambaların gücünü düşürün. Yine olmazsa mumla aydınlanın. Pahalılığa kesin çözüm formülleridir. Zaten zamları CHP yapıyor. AKP’nin üzerine kalıyor (!). Kolay gelsin, akıl dağarcığınız açık olsun efendim.