Gazetelere, televizyon kanallarındaki haberlere vs. baktığımızda Çorum’da polisiye olay yok denecek kadar az olduğunu görüyoruz. Türkiye’nin en huzurlu kenti de Çorum’dur dersek mübalağa yapmış olmayız.

Çorum ahde vefa şehridir. Kendine, halkına hizmet edeni unutmaz. Halkı devletten, hükümetten ve de şehrin yetkililerinden daha öncü ve daha şeffaf düşüncelere sahiptir.

Arazisi verimli, halkı çalışkan, çalışkanlığının yanında zeki ve beceriklidir. Öğrenme kabiliyeti de çok yüksektir.

Dürüsttür, polisiye olayların azlığı da bunu gösterir. Bu, aldığı terbiyeden, büyüklerinden öğrendiği, gördüğü güzel huy ve davranışlardan ileri gelir.

Çorum hala ataerkil aile yapısına sahiptir. Çocuklarının evleri ayrı olsa dahi anne babası onların evlerini baskı yapmadan gözetir, ihtiyaçları onların dahi haberi olmadan karşılanır.

Konu komşu birbirine güç verir. Yardımlaşmayı elden bırakmaz. KOMŞUDA PİŞER YAKIN KOMŞUYA DA DÜŞER.

Komşu haklarına çok dikkat edilir. Kimse kimseyi rahatsız etmez. Bir acı kahvenin kırk yıl hatırının kaldığı tek yerdir Çorum.

Çorum, Türkiye’nin hatta dünyanın en temiz şehridir. Bu temizlik onun ruhuna vurmuştur. Çorumun kızı endamlı, erkeği delikanlıdır. Hitit medeniyeti gibi büyük bir tarihi hazineye sahiptir.

Bir ailenin babası bir başka ailenin büyüğünden herhangi bir iyilik görmüşse iyilik gören o aile iyilik etmek için fırsat kollar ve altında kalmamak için iyilik gördüğü o ailenin torunlarına bile saygıda, sevgide kusur etmez.

İşçisi patronuna, patronu işçisine güvenir. Çorum’un işçisi, kendisine en yakın ve en verimli şehrin işçisinden %25-30 daha verimlidir.

Tuğla yapar en öndedir, pirinç üretir en öndedir, ceviz yetiştirir en öndedir. Nohut’u 20-25 çeşit renk ve tatta tezgâha koyan da Çorumludur.

Fabrika kuran fabrikalar da onun bünyesindeki sanayisindedir.

Sıcağı az, kışı uzun sürer. Ama biraz geçte olsa Çorumlu her yiyeceğin en iyisini yetiştirir. Yiyecekleri, yemekleri, sofrasının zenginliği son yıllarda iyisinden fark edilmiş ve TV’ler ve gazetelerde manşet olmaya başlamıştır.

Çorum beşlisini (Çorba, et, pilav, börek, baklava) düğünlerde, bayramlarda tadan misafirler onu unutabilir mi?

İskilip dolması ise başlı başına bir kültürdür. Yapılışı filmlere konu olabilecek bir olaydır. İskilip turşusu, (Armut turşusu) yumurta turşusu hangi şehirde vardır?

Tel kadayıf, kaymaklı ekmek kadayıfı Çorum’da bir başka yapılır. Tadı başka türlüdür. Kabak tatlısının kaymaklı dondurmayla tadına doyulur mu?

Üzümü Çorumlu kadar güzel pekmez yapan bir başka şehir daha mıdır? Pekmezi kaynatıp banmada şaklatarak, bu neşeyi güzelini oynatarak neşesine neşe katmasını bilen Türkiye’de sadece bir ÇORUM VARDIR!

Say say bitmez benim şehrimin güzelliği, gözdeliği.

Toklar bile acıktı bu yazıyı okurken,  biraz aç olanlar ise ölüyorum çabuk kurun sofrayı diyor gibi geliyor kulağıma.

Şimdi bahar geldi madımak da çıktı, var mı onun gibi milli yemek? Yufka ekmek, yeşil soğan, ye Mehmet ye. Afiyet olsun.

Saygı ve sevgilerimle.