İşletmelerimiz faaliyetleri çerçevesinde kullanacakları taşıtları alırken doğal olarak vergi avantajı sağlayacak olan taşıtlara yönlenmektedirler. Birçok işletmeyi tereddüde düşüren bu durumu açıklamaya çalışacağım.
Otomobil sınıfında bir araç satın almak;  ister sıfır bir araç olsun, ister ikinci el, satın aldığımız otomobilin katma değer vergisini (KDV) indirim konusu yapıp katma değer vergisi açısından yararlanma şansımız bulunmamaktadır. KDV ve Özel Tüketim Vergisini (ÖTV) ya otomobilin maliyetine ekleyerek amortisman ayırmak suretiyle yaklaşık 5-6 yıla bölerek vergi avantajı sağlayacağız, ya da doğrudan gider yazacağız. Eğer yıl içinde satın almış isek amortismanı tüm yıl için ayıramayacağız, aldığımız aydan yıl sonuna kadar olan aylar için amortisman ayıracağız. Diğer yandan her yıl ödediğimiz motorlu taşıtlar vergisini (MTV) gider olarak yazamıyoruz. Otomobile ait tüm masrafları gider olarak defter kayıtlarımıza yazabiliyoruz.
Ticari sınıfta bir araç satın almak: İster sıfır bir araç olsun, ister ikinci el satın aldığımız aracın katma değer vergisini (KDV) indirim konusu yapıp katma değer vergisi açısından yararlanma hakkımız bulunmaktadır. Özel Tüketim Vergisini (ÖTV), ya otomobilin maliyetine ekleyerek amortisman ayırmak suretiyle yaklaşık 5-6 yıla bölerek vergi avantajı sağlayacağız, ya da doğrudan gider yazacağız. Eğer yıl içinde satın almış olsak dahi  amortismanı tüm yıl için kullanma olanağımız vardır. Ayrıca, her yıl ödediğimiz motorlu taşıtlar vergisini (MTV) gider olarak yazabiliyoruz. Ticari araca ait tüm masrafları gider olarak defter kayıtlarımıza yazabiliyoruz.
Rent a-car'lardan araç kiralamak; İster otomobil olsun, ister ticari bir araç,ödenen kira bedeli gider olarak yazılabiliyor, kira bedeli üzerinden ödenen KDV indirim konusu yapılabiliyor, kiralanan araca ait sözleşmede kiracıya ait olan tüm harcamalar gider olarak defter kayıtlarına yazılabiliyor.
Ancak araç rent a-car şirketlerinden değil de bir şahıstan kiralanıyor ise durum değişiyor, şahsa ödenen kira bedeli üzerinden işletmeye bir de % 20 kira stopaj yükü ortaya çıkıyor, ayrıca sorumlu sıfatı ile % 18 KDV beyan edip ödemek durumunda kalıyor, fakat bu KDV'yi indirim konusu yapabiliyor, KDV yönünden bir kaybı olmuyor ama beyan yükümlülüğü geliyor. Kiraya veren şahsın elde ettiği kira bedeli de vergi yasalarımızdaki tutarları aşar ise kendisi de gelir vergisi beyannamesi vererek vergi ödemek zorunda kalabiliyor.
Bu nedenle eğer işletmeler, kiralama yolu ile araç almak isterler ise en doğru yöntem rent a-car işletmelerinden bu araçları kiralamaktır.
Yukarıda açıkladığım gibi, işletmelerimiz kullanacakları alana göre alacakları ya da kiralayacakları taşıtları bu avantajları değerlendirerek karar vermeleri ek faydalar sağlayacaktır.