Osmancık ilçesinin ilk ve tek yayla festivali olarak bilinen Tekmender Çaldağ Yayla Festivali her yıl artan bir ziyaretçisiyle ilgi odağı olmaya devam ediyor.
Tekmender Çaldağ festivali Festival nedeni ile her yıl Çaldağ'a akın eden Tekmen ve bölgedeki Bayırdivan köylerinde yaşayan binlerce vatandaş ve gurbetçi festivalin gerçekleştirildiği alanda buluşuyorlar.
Yurdun çeşitli illerinde yaşayan Tekmenlilerin gelerek bin 750 metre rakımlı festival alanında bir hafta süreyle kurdukları yüzlerce çadır ile birlikte oynanan yöresel oyunlar renkli görüntülere sahne oluyor.
Bu yıl önceki yıllardan farklı olarak yayla festivalinde yöresel oyunlar oynanmasının ve ananelerin canlandırılmasının yanı sıra ata sporu okçuluk yarışmaları da programda yer aldı.
Organizasyonu düzenleyen Tekmender Başkanı Recai Akıllı, Tekmen Çaldağ Yayla festivali kurumsallaşmış ve bölge kültür açısından önem arz eden organizasyonların başında geldiğini belirtti.
2007 yılında kurulan derneğin, her geçen gün büyüyerek, kurumsallaşarak emin adımlarla yoluna devam ettiğini dile getiren Akıllı, “Tekmender olarak yıl boyunca çeşitli sosyal ve kültürel faaliyetlerimizi gerçekleştirmemizin ardından gelenekselleşen etkinliklerimizin en kapsamlısı olan 8. Çaldağ Yayla Festivalimizi gerçekleştiriyoruz. Her geçen yıl aynı coşkuyu, aynı heyecanı içimizde sizlerle beraber yaşıyoruz. Ben öncelikle izinlerini bu günlere ayarlayıp zorlu yolları aşarak kilometrelerce uzaklardan buraya intikal eden tüm köylülerimize ayrı bir teşekkür sunuyor tekrar hoş geldiniz diyorum. Eminim bir Tekmenli olarak kurumsallaşan derneğimizin çatısı altında gelecek nesillerimize de kültürümüzü, değerlerimizi, Tekmenlilik bilincimizi en güzel şekilde aktaracağımızı düşünüyorum” dedi.
Tekmen Köyü Muhtarı Servet Köroğlu, festivalin artık geleneksel hale geldiğini belirterek festivalin düzenlenmesinde katkı veren herkese teşekkür ederek duygularını dile getirdi.
Birlik ve beraberlik duygularının pekiştiği festivalde sahnelenen yöresel oyunlar beğeni toplarken, cazgırlığını milli güreşçilerden Nazif Barutçu’nun yaptığı güreş müsabakaları ise büyük ilgi çekti.
Festivale, Osmancık Belediye Başkanı Hamza Karataş’ın yanı sıra çevre köy muhtarları, Osmancık’tan ve çevre köylerden vatandaşlar ile Tekmenliler katılım sağladılar.
(İHA)

Editör: TE Bilisim