Türkiye’nin en önemli geçiş ve turizm merkezlerinden Avrupayı Asya’ya bağlayan İpek Yolu üzerinde bulunan Osmancık’ın göz bebeği konumunda bulunan Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi, her geçen gün özellikle yağışlı havalarda tehlike saçmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz yıllarda da Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi’nde büyük kaya parçaları kopmuş yine Güney Mahallede bir kaç ev ve konuta hasar vermişti. Yine aynı kaleden bir kaya parçası, park halinde ki bir aracın camından içeri girerek sürücü koltuğuna düşmüştü.
Pazar günü ise insanların yoğun olarak gelip geçtikleri çarşı girişindeki yaya kaldırımı ve yola düşen kaya parçaları, tehlikenin geçmediğinin bir göstergesi oldu.
Meydana gelen olaylara tepki gösteren vatandaşlar, “Kültür Bakanlığı ve Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından binlerce lira harcanarak Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi’nin güya restorasyonu yapıldı. Ne bir sura el dokunuldu. Ne de düşme tehlikesi olan kaya parçaları ile taşlara dokunuldu” dediler.
Özellikle kale çevresinde oturan ve ikametleri bulunan vatandaşlarda yaşanacak bir facianın önüne geçilmesini istedi.
Vatandaşlar, tarihi Kale’nin taş ve kayalarının yağışlı vakitlerde dökülerek tehlike saçtığını, yönetici ve ilgililerin bu vaziyete gerçekten iyi bir çare bulmaları gerektiğini söyledi.
Çorum Valiliği’ni, Osmancık Belediyesi’ni ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nü göreve davet eden vatandaşlar, Romalılar zamanında kalma Tarihi Kandiber Kalesi çevresinde yer alan hanelerin tehlike altında olduğunu kaydederek, yetkililerden sorunlarına çare bulunmasını istedi.
(Mustafa ULUSOY)
Editör: TE Bilisim