Bilkent Üniversitesi tarafından Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’da gerçekleştirilen X. Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı’nda Osmancık Yaylabaşı İlkokulu’nda görevli Ümit Çiftbaş, “Türkçe Öğretiminde Sınıf Kitaplıklarının Rolü” konulu bir sunum yaptı.
Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak amacıyla gerçekleştirilen Büyük Türk Dili Kurultayı’nın uluslararası bilim çevrelerince kabul görmüş bir etkinlik olduğunu belirten Çiftbaş, “Uluslararası Büyük Türk Dili Kurultayı Bilkent Üniversitesi’nin özverisiyle devam eden bilimsel nitelikli, geniş katılımlı uluslararası bir etkinliktir. Türk dilinin öz zenginliğini meydana çıkarmak, onu dünya dilleri arasında değerine yaraşır yüksekliğe eriştirmek, Türk dili ile ilgili gelişmeleri görüşmek, yeni tespitleri tartışmak amacıyla gerçekleştirilmektedir. Kurultay’da hem Türki ülkelerin bilim adamları, hem de uluslararası katılımcılarla Türk dilindeki yeni gelişmeler ve sorunlar görüşülmektedir.” diye konuştu.
Ümit Çiftbaş, Türkçe’nin Bosna Hersek’teki okullarda ikinci yabancı dil olarak okutulduğuna dikkat çekerek, Boşnakça ile Türkçe’nin 8 binden fazla ortak kelimeye sahip olduğunu, ayrıca Türkiye’de yaşayan 2 milyondan fazla Bosna Hersek kökenli vatandaşın iki kültür arasında köprü oluşturduğunu belirtti.
29 Eylül Salı günü yapılan X. Büyük Türk Dili Kurultayı; Bilkent Üniversitesi, Sarayevo Üniversitesi, Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Azerbaycan Dostluk İşbirliği Dayanışma Vakfı ile ortaklaşa şekilde Sarayevo Üniversitesi Felsefe Fakültesi’nde düzenlendi.
Kurultay’a Bosna Hersek’in yanı sıra Azerbaycan, Estonya, İran, Kazakistan, Makedonya ve Polonya’dan Türkologlar katıldı.
(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim