Osmancık’ın Zeytin Deresi mevkiinde 10 Ağustos akşamı çıkan ve üç gün süren orman yangını sonrası bölgeye giden Vali Necmeddin Kılıç, beraberinde Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu, Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Lütfü Akça, Orman Genel Müdür Yardımcısı Zeki Temur, Amasya Orman Bölge Müdürü Zekeriya Nane, İlçe Kaymakamı Önder Çengel ve Belediye Başkanı Hamza Karataş, bölgede yaptıkları incelemenin ardından Osmancık’ta yürütülen Koyunbaba Köprüsü restorasyon çalışmaları ve Kızılırmak Islah Projesi ile ilgili yetkililerden bilgi aldı.
Osmancık’ın gelişimi açısından önemli ola projeleri desteklemeye devam edeceklerini anlatan Vali Necmeddin Kılıç, “Tarihi geçmişi çok eski ilçelerimiz var Osmancık Koyunbaba Köprüsü bizim için bir servet ve kıymetli bir eser bunu gelecek nesillere taşımak zorundayız” dedi. Anadolu coğrafyasındaki taşların ömrünün 400 yıl kadar olduğunu hatırlatan Vali Kılıç, Koyunbaba Köprüsü’nün 500 yıldır hizmet verdiğini ve onarımı için çalışmaların yapıldığını söyledi. Vali Kılıç, “Tarihi köprüleri onarmada uzmanlaşmış kurum Karayollarıdır. Tanık olduğumuz durum Karayolları genel Müdürlüğü işini iyi yapan bir kurum olarak işi ehline ihale edilmiş gereken kontrolünü de yapmaktadır. Köprü teknik gereklere uygun olarak dikkatli bir şekilde tamir edilmektedir. İlk taşın alındığı yer bulunmuş ve orijinal taşlar kullanılarak onarımı yapılmaktadır. Çalışmalar tekniğine uygun olarak devam etmektedir ve endişeye gerek yoktur” dedi.
Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu ise konuşmasında tarihi değeriyle Osmancık’ın gelecek nesillere yaşayan bir şehir olarak bırakılmasının görevleri arasında olduğunu dile getirdi. Yapılan tüm çalışmaların daha iyi bir şehir için olduğunu belirten Uslu, restorasyonda emeği bulunanlara teşekkür etti.




KIZILIRMAK’IN ISLAHI İÇİN 5 BİN FORE KAZIK
Koyunbaba Köprüsünün incelenmesinin ardından Kızılırmak Islah projesi için yapılan çalışmaları da yerinde inceleyen protokol mensupları, proje yetkililerinden bilgi aldı. Şehir geçiş güzergahı boyunca Kızılırmak’ın kenarlarında düzenleme yapılacağını belirten yetkililer, yaklaşık 5 bin adet fore kazık yapılacağını ve ırmak tarafında kalan toprağın temizlenmesinin ardından fore kazık yapılan yerlerin betonla kaplanacağını vurguladı.
Vali Necmeddin Kılıç da yapılan projenin büyüklüğünden söz ederek, içerisinden nehir ya da ırmak geçen yerleşim alanlarının çok değerli olduğunu peyzaj mimarları ile bir proje hazırlanarak bu bölgeye uygulanması gerektiğini dile getirdi. Yüklenici firma yetkilisine de talimat veren Vali Kılıç, firmanın mühendis ve mimarlarının Bonn, Berlin ve Londra’daki Thames nehirlerini incelemelerini ve buna uygun bir düzenleme yapmalarını istedi.




(Erkan BAYATLI)
Editör: TE Bilisim