Kitap tahlilini Osmancık Anadolu İmam Hatip Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Hasan Kula yaptı.
Rasim Özdenören'in hayatı, edebi kişiliği ve düşünce adamlığı hakkında bilgiler verilmesi ile başlanan toplantıda Hasan Kula, günlük hayatta çok sık kullanılan çok sayıda kelime ve kavramın mahiyetinin yani hangi şartların ve kültürün ürünü olduğunun bilinmediğini ifade etti. Fikirlerin ortaya koyulurken mahiyeti bilinmeyen kavramlarla konuşma durumunda kalınan zamanlarda anlaşılma krizi yaşanabildiğini ifade eden Kula, “Bu krizden çıkmanın yolu, evvela kendi kavram dünyamızın farkında olmaktan ardından dışarıdan gelen kavramların hangi kültürün ürünü olduğunu hangi tarihsel şartlar içinde temayüz ettiğini bilmekten geçiyor” diye konuştu.
Kula, Rasim Özdenören bu eserinde, insanların her şekilde birbirleriyle iletişim kurabildiğini, ancak söylemek istedikleri şeyi tam olarak ifade edemediklerini ve bunun sebepleri dairesinde Türkiye ve dünyadaki sözcük oyunlarına dikkat çektiğini, günümüz Müslümanlarının bu oyunlara gelmemesi için kitabını herkesin anlayacağı bir dille kaleme alındığını belirtti.  
İnsanların kelimelerden başka araçlarla da birbirleriyle iletişim kurabildiklerini anlatan Kula, bunların genellikle sonradan uydurulmuş jest ve mimikler, özel kodlar (Morse alfabesi gibi), yazılı işaretler, renkli ve resimli işaretler, sesli işaretler (zil, boru, kampana) gibi yapay işaretler kümesinden meydana geldiğini dile getirdi.
Türkiye’de yaklaşık yüz elli yıldan beri kelimelerin ve kavramların düşünce hayatındaki gerçek muhtevasından boşandırılmış olarak kullanıldığını söyleyen Kula, “Bunlar sadece batı dillerinden Türkçeye geçmiş olan kelimelerin başına değil aynı zamanda kültürümüze yer etmiş İslami kavramlara batılı deyimlerden anlam yüklenmeye çalışılmaktadır. Ne kadar başarılı oldukları da apaçık ortadadır. Bu durum zihniyeti bozuk olan bazı aydınlarımızın tartışmasını yapmaya çalıştıkları öz Türkçe/ sade Türkçe konusundan ayrı bir düzlemde cereyan etmektedir” dedi.
 
Editör: TE Bilisim