Osmancık’ta gerçekleştirilen seminere İl Defterdarı Durak Sercan, Vergi Dairesi Müdürü İsrafil Sezgin, Osmancık Belediye Başkanı Ahmet Gelgör, Osmancık Mal Müdürü Zeki Kapdan, Laçin Mal Müdürü Nurettin Borucu, Dodurga Mal Müdürü Necati Çinkılınç, Oğuzlar Mal Müdürü Taha Yalçınöz, Esnaf Odaları Başkanları, Kargı İlçe Temsilcisi Yaşar Remzi Ataç , Osmancık İlçe Temsilcisi Abdulkadiri Namık Çelebi, meslek mensupları ve büro çalışanları katıldı.

İl Defterdarı durak Sercan’ın açış konuşmasının ardından konuşan SMMMO Başkanı Ali Can Doğan, 2020 yılının e-uygulamalar açısından da çok önemli olduğunu belirterek VUK ‘un 509 nolu tebliğiyle birlikte meslekte yeni bir dönem başladığını ifade etti.

Aralık ayının iyi değerlendirilmesi ve 509 nolu tebliğin her bir müşteri için ayrı ayrı analiz edilmesi gerektiğini belirten Doğan, “Vergi mükellefi olanlara bir alım satım işleminde 5.000 TL ‘nin ve üzeri, vergi mükellefi olmayanlara bir alım satım işleminde 30.000 TL ve üzeri faturaların E-Arşiv Fatura olarak düzenlenmesi zorunluluğu. Şimdi diyeceksiniz ki müşterilerimiz kağıt faturayı keserken zorluk yaşıyorlar. İnternet ve bilgisayarı olmayan teknik alt yapısı yetersiz iş yerleri var bu nasıl olacak!

Değerli Meslektaşlarım kesinlikle ve kesinlikle bu e-arşiv faturaları bürolarınızda düzenlemeye kalkmayın.

Neden; bu E-Arşiv Faturalar müşterilerinizin GİB şifresi ile GİB portalından düzenlenecek. Biz her müşterimizin başında 24 saat bekleyemeyiz. Düzenlenecek olan bu E-Arşiv Faturaları müşterilerin şifreleri ile kendi büronuzda ki bilgisayarlardan düzenlediğiniz e-arşiv fatura eğer gerçek bir ticari işleme dayanmıyorsa yani sahte ve muhteviyatı itibari ile yanıltıcı bir belge olduğu maliye tarafından tesbit edilirse bizleri bekleyen bir değil iki tehlike var. Birincisi; başkasına ait GİB şifresi ile işlem yapmış olacaksınız. GİB düzenlenen bu faturaların kimin şifresi ile hangi IP numarasından düzenlendiğini çok kolay bir şekilde tespit edebiliyor.

İkincisi ise; bu faturayı düzenlemekle sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme suçuna iştirak etmiş olacaksınız. 3568 sayılı Meslek Yasamızda disiplin yönetmeliği açısından bu eylemin yaptırımı çok açık bir şekilde yazıyor. Bu durumu lütfen çok iyi değerlendiriniz. Müşterilerimize iyi anlatmamız, iyi bir şekilde bilgilendirmemiz gerekiyor.

Yıllık çalışan sayısı 50 ve üzeri veya yıllık mali bilanço toplamı 25 milyondan çok olan gerçek ve tüzel kişi veri sorumluları siciline kayıt yükümlülüğünü yerine getirmeleri için 31 Aralık 2019 tarihine kadar sisteme giriş yapmaları gerekmektedir. Eğer bu şartları sağlayan bir müşteriniz var ise KVVK ve VERBİS konusunda bilgilendiriniz.

Bu konuda dikkatinizi çekmek istediğim iki konu var;

Verbise hatalı bir bilgi girişinin 29.000 TL cezası var.

Diğer dikkat etmemiz gereken bir konu VERBİS’te bulunan bilgilerin 3.kişilerle paylaşılması ise Siber Suç sayılıyor. Hukuki sonuçları açısından çok sıkıntılı durumlara yol açabilir.

Teknolojide yaşanan gelişmeler ve değişiklikler her ne kadar işimizi kolaylaştırıyor gözükse de ciddi anlamda işlerimizi yoğunlaştırdı. Yoğun bir emek ve mesai harcıyoruz” dedi.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim