Söyleşiye konuşmacı olarak Hitit Üniversitesi Osmancık Ömer Derindere Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Ömer Faruk Akmeşe katıldı. Beyinlerin nasıl işgal edildiğini belirterek konuşmasına başlayan Akmeşe, sosyal platformların gelirlerini reklamlar, oyunlar, sponsorlar ve verilerden elde ettiğini ürünü kullanmak için para ödemek zorunda kalınmaması durumunda ürünün insanlar olduğu anlamına geldiğini söyledi.

Hayattaki en pahalı şeylerin bedava olduğunu belirten Ömer Faruk Akmeşe, bugün insanların veriyi hem üreten hem de tüketen konumunda olduğunu, tüm bu bilgilerin analiz edilerek insanların daha iyi tanındığını dile getirdi.

Bu araçların kullanıldıkça daha fazla veri üretildiğini ve daha fazla veri üretildikçe inanların daha iyi tanınır hale geldiğini belirten Ömer Faruk Akmeşe, “Mesela neyi tanıyorlar: Demografik bilgiler yaş, cinsiyet, ırk, eğitim durumu, doğum yeri; Konumumuz nereden nereye gittiğimiz, ne aradığımız, ne satın aldığımız; Ne okuduğumuz, ne yediğimiz, ne giydiğimiz, ne seyrettiğimiz, ne dinlediğimiz; kiminle ve ne konuştuğumuz, ne yapmaktan hoşlandığımız, kime güvendiğimiz vb. bilgileri vererek kendimizi tanımadığımız insanlara hiç zorlama olmadan veriyoruz” dedi.

Sosyal medya kullanmamanın veya kapatmanın çözüm olup olmayacağı üzerinde de duran Ömer Faruk Akmeşe, bu sorunun tek bir cevabının olmayacağını, kişisel paylaşımlar ile ilgili radikal kararlar alınabileceğini, özel hayatla ilgili fotoğraf ve video paylaşmamaya özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Yapay zekâ hakkında da bilgi verilen söyleşi soru cevap bölümünden sonra sona erdi.(Haber Merkezi)

Editör: TE Bilisim