Her yıl kış mevsiminin bitimine doğru doğaya salınmadan önce koyunlarının hastalanmaması için aşı yaptırdığını ve bugüne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadığını söyleyen Ethem Özkardeş (61), veterinerin yaptığı aşıdan kısa süre sonra hayvanlarının büyük bir kısmının telef olduğunu, hamile olanların ise erken doğum yaptığını ancak doğan kuzularının da öldüğünü ileri sürdü.
Hayvanlarının neden telef olduğunun araştırılması için çalmadık kapı bırakmadığını ancak hiçbir sonuç alamadığını dile getiren Özkardeş, “Her yıl kış mevsiminin bitiminde hayvanlarımı doğaya salmadan önce mide şoku yaşamamaları için aşı yaptırıyorum ve hayvanlarım hiç sıkıntı çekmiyor. Sağlıkları hiçbir şekilde etkilenmiyor. Bu yıl yine aşı yapması için veteriner getirdim. Veteriner bütün hayvanları aşılayıp gittikten yaklaşık 1-2 saat sonra hayvanların hamile olanları karnındaki kuzuyu atmaya, kuzusunu atamayanlar ise felç olmuş gibi yürüyemeyerek olduğu yerde öldüler. Dereler ve evimizin çevresi ölen koyunlar ile dolup taştı. Yaklaşık 100’ün üzerinde koyun telef olurken, 60’a yakın hamile koyunum ise yavru attı, halen ölümler devam ediyor. Neden olduğunu öğrenmek için çalmadık kapı bırakmadım, hiç bir netice alamadım. Gıda Tarım ve Hayvancılık Osmancık İlçe Müdürlüğü ekipleri gelip numuneler alarak gitti. Aldıkları numuneleri incelenmesi için Ankara'ya göndermişler. İnceleme sonucunda hayvanların ölüm nedeni ortaya çıkacak, bulaşıcı hastalık taşıyıp taşımadıkları da belirlenmiş olacak. O kadar hayvan gözlerimin önünde tepinerek can verdi, buna hangi yürek dayanır” dedi.



Telef olan hayvanlarının başında ağlayan Ayşe Özkardeş de, “Benim koyunlarım sağlamken veteriner aşıyı yaptı. Koyunlarım 1 saat sonra ölmeye başladılar ve halen de ölümleri devam ediyor. Ölen koyunlarımın sayısı 100’ü aştı. Bir kısmı yavru attı, bir kısmı ise hamile olarak öldü. Neden öldüklerini öğrenmek için veterinerler getiriyoruz, bize koyunlarımızın hasta olmadığını, hiçbir şekilde ilaç filan vermememizi söylüyorlar. Getirdiğimiz veterinerler bize, 'ilaç vermeyin sakın bunlara, ölen ölür, kalan kalır' diyorlar" dedi.
Ethem Özkardeş'in oğlu Mustafa Özkardeş (30) ise hayvan ölümlerinin önüne geçemediklerini dile getirdi. Hayatta kalan koyunların da yerinde kalmadığını dile getiren Özkardeş, koyunların neden öldüğünü bilmek istediklerini ifade etti.

"ÖLÜMLERİN AŞIDAN OLDUĞUNA İNANMIYORUM"
İddialarla ilgili açıklamada bulunan Veteriner Hekim Özkan Uysaler, hayvan sahibinin kendisini telefonla arayarak "hayvanlarım ölüyor, hasta, hemen gidelim bakalım, bunlara aşısını yapalım" dediğini kaydetti. Uysaler, "Kendisi halk dilindeki bohça aşısı istedi. Kendisine işimin olduğunu ve tekniker elemanı göndereceğimi söyledim. Osmancık'tan sabah elemanımla birlikte köye gittiler. Usulüne uygun olarak aşıyı yaptılar. Akşam saatlerinde hayvan sahibi aşıdan sonra ölümlerin başladığını söyledi. Bende İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurmasını söyledim. Laboratuvara, tahlile gitmesini söyledim. İlçe Tarım Müdürlüğü’ne başvurdu. Numuneler alındı Ankara'ya gitti. Ben aşıdan olduğunu düşünmüyorum. Aşıdan olsa bir saat sonra hepsi ölürdü. Şu an sonucunu bekliyoruz. Numuneler Ankara Araştırma Enstitüsüne gitti. Sonucunu bekliyoruz. Böyle bir şey çıkarsa bizde yanındayız hayvan sahibinin. Takibindeyiz. Muayeneye gittim 3-4 gün sonra. Hayvanlarda başta türlü hastalıklar da gördüm. Buna hayvan sahibi inanmak istemiyor. Aşıdan olduğunu iddia ediyor. Bu testlerde çıkacak eninde sonunda. Bizim de hayvan sahibinin de mağduriyeti geçecek bu şekilde" diye konuştu.
Editör: TE Bilisim