Mustafa Başer çeltik kabuğunun toplanarak işlenmesinin ardından demir çelik fabrikalarına gönderilmesinin zahmetli bir iş olduğunu ifade etti. Çeltik kabuklarını fabrikalardan alarak şehrin dışında uygun bir ortamda yakan Başer uygun kıvama geldikten sonra ateşi söndürüyor. Ortaya çıkan malzemeyi yine uygun ortamlarda 1 haftaya yakın biz zamanda kurutuyor. İlk bakışta kömür tozunu andıran malzeme gerekli kuruluğa ulaştığı zaman çuvallayarak demir çelik fabrikalarına gönderiyor. Fabrikalar aldıkları bu ürünü demir çelik dökümünde lavın üzerine dökerek geç soğumasını sağlıyor. İzolasyon görevi gören çeltik kabuğunun yerine birçok fabrikada kömür tozu kullanılıyor.

Yüksek oranda kanserojen madde içeren kömür tozunun ucuz olması sebebiyle daha çok tercih edildiğini dile getiren Başer çeltik kanserojen madde içermediğini belirtti. Şimdilik küçük demir çelik fabrikalarla çalıştığını ifade eden Başer büyük fabrikalarla anlaştığı zaman yetiştirme imkanı bulamayacağını dile getirdi.

Kömür tozuna alternatif olan çeltik kabuğunun yakılarak demir çelik fabrikalarında izolasyon malzemesi olarak kullanılması için Türkiye´deki tek üretim tesisi Edirne´de bulunuyor. Osmancık´ta Mucit Mustafa Başer bu işlemi kendi imkanları ile uzun uğraşlar sonucu yaparak anlaştığı fabrikalara gönderiyor. Başer aylık yaklaşık bir ton ürün çıkarabilerek az da olsa ek gelir elde etmeye çalışıyor.

(Mustafa ULUSOY)

Editör: TE Bilisim