İslam'ın temel esaslarından birisi de Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç akıllı ve ergenlik çağına gelmiş her Müslümana farzdır. Ayrıca günahlarından kurtulup Allah'ın huzuruna tertemiz gitmek isteyenler için de bulunmaz bir fırsattır. Nitekim Yüce Allah Kur'an-ı Kerim de "Ey iman edenler! Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi, size de farz kılındı" (1) buyurmuştur.
İslam'ın diğer bütün ibadetlerinde olduğu gibi oruç ibadetinde de bizler için birçok faydalar vardır. Yeter ki bizler bunların farkında olup kulluk görevimize devam edelim. Peygamber Efendimiz, bir hadisi şeriflerinde, "Oruç, kötülüklere ve cehenneme karşı bir kalkan ve bir siperdir." (2) buyurarak bu hususa dikkatlerimizi çekmektedir.
İnsan, oruç sayesinde kötü arzularına hakim olur. Orucu sadece midesine değil bütün azalarına tutturarak, günahlardan sakınır ve Allah'ın razı olacağı ameller yapmaya gayret eder. Bakınız Hz. Peygamber bizlere ne buyuruyor, "Oruçlu bir kimse yalan konuşmayı ve yalancılıkla iş yapmayı terk etmedikçe Allah onun aç ve susuz kalmasına bir değer vermez."(3)
Oruç sağlık açısından da son derece önemlidir. Devamlı çalışan vücudu özellikle sindirim sistemini dinlendirmek için oruç bir fırsattır.
Günümüzde hastalıkların çoğu düzensiz beslenme ve çok yeme sonucu oluşmaktadır. Doktorlar hastalarına tedavi için perhiz ve az yemeyi tavsiye etmektedirler.
Oysa ki Yüce Allah'ın reçetesi bize yüzyıllar önce Peygamber tarafından bildirilmiştir. Tabii ki insan hastalanınca doktora gidecek, ama asıl önemlisi bizi hasta edecek hususlardan kaçınmamızdır. Bu da ancak oruç ve diğer ibadetleri yerine getirmekle mümkün olacaktır. Nitekim Peygamber Efendimiz, "Oruç tutunuz ki sıhhat bulasınız. "(4) buyurarak oruçta şifa olduğunu bizlere bildirmiştir.
Oruç, kalpte incelik, vicdanda duyarlılık meydana getirir. Oruç, açlığın ne demek olduğunu öğreterek, fakirlere yardım etme bilinci kazandırır. Oruç, nimetlerin ne kadar kıymetli ve hayatımız için ne kadar gerekli olduğunu gösterir. Kısacası oruç, bizlere kaybettiğimiz değerleri tekrar kazandırarak, insani duygularımızın harekete geçmesine yardımcı olur. O halde orucumuzu tam bir samimiyetle Allah' n emrettiği şekilde tutalım, oruçlu olduğumuz günleri Allah yolunda dolu dolu geçirelim, böyle yapalım ki inşallah cennete girebilen bahtiyar kullardan olalım.
Hutbemizi bir hadisi kutsi ile bitirelim:
"Adem oğlunun işlediği her hayır ve sevabın ecri on mislinden yediyüz misline kadar artırılır. Fakat oruç böyle değildir. Oruç, sırf benim rızam için yapılan bir ibadettir. Onun mükâfatını ancak ben veririm. Çünkü kulum yemesini, içmesini ve bütün arzularını rızam için terk etmiştir, "(5)
1-Bakara 183
2-Fethulkebir 2/206
3-Riyazüssalihiyn 2/502
4-Fethulkebir 2/194
5-Tecrit c.6.s300