Marmaris ormanları yanıyor.

Beraberinde 84 milyonun da yüreği yanıyor.

Geçen yaz, orman yangınları yüzünden çok acılar çekmiş, çok kaygılı günler yaşamıştık. Maalesef, kara bulutlar yeniden çöktü üzerimize.

Bir yeşil cennet kararıyor gözlerimizin önünde. Ekranlarda çaresizce izleyip üzülmekten başka bir şey gelmiyor elimizden.

*

Neden böyle oluyor?

Orman yangınlarının nedenlerini sıralamaya başladığımızda, ne yazık ki ilk maddeye “terör”ü yazar hale geldik.

Kasıtlı yakılmış olabileceği ihtimali, ister istemez öfke nöbetlerine yol açıyor. “Elleriniz kırılsın” diye başlayıp bedduaları bir biri ardına sıralıyoruz.

Bir insan, nasıl kıyar bu güzelliklere? Nasıl kıyar onca orman canlılarına? Kuşa, karıncaya, sincaba, kaplumbağaya, börtü-böceğe?..

*

İnsanlıktan uzak teröristlerin her şeyi yapabileceklerini biliyoruz, ama bir de bizim insanlarımızın ihmalleri, dikkatsizlikleri, umursamazlıkları var yangınlara neden olan…Ormanda ateş yakıp iyice söndürmeden gitmek gibi, sigara izmariti atmak gibi, orman bitişiğinde anız yakmak gibi, şişe veya cam eşyaları ortalık yerde bırakmak gibi…

Teröristler “insan” değil ya, bu gibilere nasıl insan diyeceğiz?

*

Orman yangınları elbette kaçınılmaz, ama yangın söndürme konusunda ne kadar hazırlıklıyız, bunu ciddi şekilde sorgulamamız gerekiyor.

Geçen yaz yaşadığımız yangınlarda, yangın söndürme uçaklarımızın yetersizliğini ve havadan söndürme konusunda çok zayıf kaldığımızı görmüştük.

Bu kez açıklanan rakamlara bakılırsa, uçak, helikopter ve diğer ekipman yönünden daha hazırlıklıyız. Ama yine de, kontrol etmek kolay olmuyor.

Bu defa da, gece görüş özelliğine sahip uçağımızın olmadığı, hava kararınca söndürme çalışmalarının ancak karadan yürütülebildiği, bir anlamda ormanların sabaha kadar kendi kaderine bırakıldığı yazıldı.

Gerçekten insan inanamıyor; bu ülkede o kadar çok israf var ki, neden zorunlu ihtiyaçlara kaynak ayrılmıyor?

*

Amacımız yargılamak, suçlamak değil, yürek yangınlarımız dolayısıyla “neden” sorusuna cevap aramak…

Ülkemin bütün ormanlarını Allah korusun.

Yangınlara fedakârca müdahale eden Orman Teşkilatı’nın kahraman mensuplarına da yine Allah kolaylık versin. Onlara minnettarız.

Umarım, bu yazı sizlere ulaştığında, Marmaris yangını tamamen kontrol altına alınmış olur.

İnşallah.