Duayen eğitimci; Profesör Sayın Ali Çelik'ten, uzunca bir ileti aldım. Sayın Nüzhet Altınel tarafından kaleme alınmış olan ileti, "Bizler ilkokulda yurt bilgisi, lisede mantık, sosyoloji, felsefe okuyan nesiliz. Onun için biz 'Kim Milyoner Olmak İster" programlarında 15 bin lirayı hiç joker kullanmadan yüzde 90 kazanabilen nesiliz." diye başlıyordu.

Devamında, "Hele öğretmenin bir siteminde; anne, baba, dayı, hala, enişte, bacanak, anneanne, birlikte okul basıp, 'Sen bizim çocuğumuzun psikolojisini nasıl bozarsın' diye öğretmen döven nesille, uzaktan yakından birlikteliğimiz yok. Öğretmen benim neslimin en kutsal varlıklarındandı. Ataerkil babanın sözünün geçtiği ama babanın da analarımıza değer verdiği, fikir paylaştığı ailelerden olan bir nesiliz."

Bilhassa bu bölümü okuyunca; Okul anılarım tazelendi. Ali Hocama teşekkür telefonu açtım. Meslek Lisesinde okuyan ve bizim de yakınımız olan bir öğrenciyi öğretmenlerinden Cevat Kuşçu'nun dövüşünü, babasının da Cevat Hoca’ya teşekkür edişini, anımsadığımı anlattım.

Cevat Hoca beni her görüşünde:

"Öğretmene saygılı, öğrenci velisi olarak İsmail ağayı bilirim" der ve överdi.

Bunu anlatınca Ali Hoca; "İsmail ağayı yaz!" dedi. Konuşmamızın bitiminde İsmail ağanın öğretmene değer verişini ve saygısını beğenmiş olsa gerek tekraren, "Unutma İsmail ağayı yaz!" dedi.

Benim de lise öğrenciliği yıllarımda iki tokat yemişliğim var. Pek de hak etmiş sayılmam, ama kabullendim.

geriye dönüp baktığımızda bu tokatlı olayların hiç biri doğru değil. Bunlar mahalle mektebine çocuğu verirken "Eti sizin, kemiği benim!" sözcüklerinin etkisinin devamı idi. Bugün için düşünülerek günümüzde öğrencilerin büyük kısmında görülen bilgi zayıflığını 1953 yılında 14 öğrencili sınıfımızdan 5 profesör çıktığını düşündükçe; "Acaba o sistemin, faydalı bir tarafı mı vardı?" şeklinde düşünmeden edemiyorum.

Eğitim sistemimiz, anımsadığım kadarı ile 75 yılda büyük değişimlere uğradı. Ancak araştırma pozisyonundan kurtulup kararlı hale gelemedi. Gelişip olgunlaşacağı, beklentileri karşılayacağı günleri hasretle bekliyoruz.

Sonuca ulaşacak olumlu günlerin gecikmemesi dileğiyle,

En güzel günler sizlerin olsun.