Öteden beri Çorum ekonomisinin lokomotif sektörü “toprak sanayi”dir. Sanayinin çeşitlenmesinde de toprak sanayi sektörü, hem sermaye birikimi, hem de iş fikirlerinin oluşması bakımından öncülük etmiştir. Makine imalat sektörü bunun en açık örneğidir.

Asıl okul Çimento Fabrikası’dır, ama toprak sanayi makinalarının bakım, onarım işleri, torna atölyelerinin gelişmesinde önemli rol oynamıştır.

*

Toprak sanayi, aynı zamanda, hem Çorum’un, hem de bölge şehirlerinin inşaat sektörünü besleyen, canlandıran bir faktördür. Hatta denilebilir ki, Çorum’da ekonomi, inşaat sektörünün canlılığı veya durgunluğu ile ölçülür olmuştur.

Elimizde istatistiki bilgi yok, ama kiremit-tuğla fabrikalarından inşaat firmalarına, inşaat malzemesi satıcılarından inşaat ustalarına ve işçilerine kadar Çorum’daki istihdamın büyük oranını bu alanda görmemiz mümkündür.

*

Bugün Çorum ekonomisinde yaşanan durgunluğun temelinde de, inşaat sektöründeki duraklamanın, hatta gerilemenin yattığını elbette ki hepimiz biliyoruz.

Türkiye İstatistik Kurumu geçen gün Türkiye genelindeki konut satış istatistiklerini yayınladı.

Ülke genelinde, Haziran ayında 61.355 konut satılmış. Geçen yılın aynı ayına göre % 48.6 oranında bir gerileme söz konusu. Aynı zamanda, 2013 yılından bu yana en düşük aylık satış miktarı.

*

Çorum’da yeni inşaat yok denecek kadar az. Daha önce yapılmış konutlar da, fiyatlardaki gerilemeye rağmen alıcı bulamıyor.

Çünkü, konut kredilerinin faiz oranı olağanüstü yüksek. Bu faizle, kimse konut almaya yanaşamıyor.

*

Otomotiv sektöründe ise, ÖTV indirimi sona erince satışlar bıçak gibi kesilmiş görünüyor.

İnsanlar konut ve otomobil ihtiyaçlarını ister istemez erteliyor. Öyle olunca da piyasada para dönmüyor.

*

Çorum için önemli bir sektör de yumurta üretim sektörü.

Irak Hükümeti Türkiye’den yumurta ithalatını durdurunca, sektör büyük bir krize girdi.

Yine gazete haberlerine göre, yem masraflarını karşılayamaz hale gelen üreticiler, 20 günde 1 milyon tavuğu telef etmek zorunda kalmışlar.

*

Ekonominin bu çıkmazdan kurtarılabilmesi için, para sirkülasyonunu sağlayacak sektörlere “cansuyu” kabilinden destek verilmesinin zorunluluğu artık açıkça görülüyor.

Çorum açısından baktığımızda, başta inşaat sektörünün önünü açmak gerekiyor.

Otomotiv sektörünün böyle devam edemeyeceği ortada.

Yumurta üreticilerinin yıkımına seyirci kalındığı takdirde ise, yurt içinde yumurta bulamaz hale gelebiliriz.

Özetle, piyasaların canlanması için ciddi bir takım tedbirler alınmasının zamanı çoktan geldi de geçiyor bile.