Oruç tutmanın fazileti ve tutmamanın veya kasten bozmanın hükmünü beyandan sonra orucun kimlere farz olduğunu açıklayalım. Bir kimseye Ramazan orucunun farz olabilmesi için, önce, 1. Müslüman olmak. Gayrimüslimlere, inançsızlara, yani Müslüman olmayanlara oruç farz değildir. 2. Ergenlik. Belli bir olgunluk. Buluğa ermek veya ergenlik yaşına gelmek (1-13-14-15 gibi) 3. Akıl. Akıllı olmak. Deli olmamak. Ayrıca vucup şartları vardır: a) Hasta olmamak, b) Yolcu olmamak (bunlar oruçlarını sonra kaza ederler) Devamlı hasta ve yaşlılar, varsa fidye verir, yoksa af dilerler. C) Gebeler ve emzikli kadınlara da ruhsat vardır. D) Çok zor, ağır işlerde çalışmak (mecburiyet varsa) orucunu sonra kaza ederler.
Oruç tutmayan veya tutamayanların, oruçlular arasında açıktan oruç yemeleri, bir saygı noksanlığıdır. Bir müminin imanı ile bağdaşmaz. Şayet yiyeceklerse gizli yemeleri gerekir.
Niyyet: Orucu niyyet farzdır. Gece sahura kalmak niyyettir. Dil ile söylenmesi şart değildir. Sünnettir. Niyyetin vakti sahurdan itibaren öğle vaktinin girmesinden az önceye kadardır. Öğle sonuna niyyet bırakılmaz. Caiz olmaz.
Genel anlamda orucu bozan şeyleri, niyyet edilerek başlanan bir orucu kasten yemek, içmek ve cinsi münasebet bozar ve ceza gerekir. (61 gün)
Bu üçünün dışında bazı hallerde oruç bozulursa kazası gerekir. Bunlar ilmühal kitaplarında sayılmıştır. En azından bir bilene sorulur. (İlaç kullanmak, iğne yaptırmak gibi)
Unutulmaması gereken önemli hususlardan birisi de, farz, vakit namazlarının dışında, teravih namazını kılmaktır.
Ramazan’ın birinci özelliği oruç, ikincisi teravih, üçüncüsü zekat, hayır, fitre, sadaka, dördüncüsü Kur’an okumak ve anlamak ve onun hükmü ile yaşamadır.
Hz. Ali R.A.nın bildirdiğine göre, arşın altında ulu Allah’a sırf dua eden sayısız melekler Ramazan ayında Allah’ın emri ile yere inerler. Müminlerle namaz kılarlar. Her dokundukları kimseler mutlaka imanla göçerler ve cennete girerler. Hz. Ömer R.A. bu hadisi Hz. Ali’den dinledikten sonra teravih namazının cemaatle kılınmasını sistemleştirir ve hiç terk etmemiştir.
Ramazan’da teravih namazı camilerin nurudur. Unutmayalım.
Ramazan’da bir farzı ifa eden Ramazan dışında 70 farzı yapmış sevabı alır. Diğer ibadetler buna göredir.
Ramazan bir umman denizidir. Biz bu denizden bir damla sunduk.
Başta ifade ettiğim gibi, bundan yararlanmak son derece önemlidir. Aileler, çocuklar, toplum olarak bu fırsatı kaçırmamalıyız. Damardan akan kan bir daha geri dönmez. Geçen gün geri gelmez. Bunun hatasının izalesi yoktur. Unutmayalım.
Bu ayın evveli rahmet, ortası mağfiret, sonu da cehennemden azattır. Bu dini gerçek bize haykırırken nasıl gaflet ederiz. İşverenler çalışanlara kolaylık göstermeli, kolayından Allah’ın rızasını kazanmalıdırlar. Herkes birbirine şefkat ve merhamet kanatlarını indirmeli, bölüşüm paylaşımı çoğaltmalı, hoşgörü ve bağışlamayı şiar edinmeliyiz.
Ramazanınız mübarek olsun. Günahlarınızın affına sebep olsun. Evleriniz, işyerleriniz bereketle, nurla ve huzurla dolsun. Allah’a emanet olun.