6. Oruç ayı diğer günlere nazaran ibadet ayıdır. Ramazan’da oruç, ibadet, namaz, teravih, zekat, sadaka, yardım gibi şahsi ve toplumsal görevlerimiz ivme kazanır. Onun için Ramazan ayı, Kur’an ayıdır.
Kur’an gibi bir eşi bulunmayan yüce kitabımız Ramazan ayında, Kadir Gecesinde, indirilmeye başlanmıştır. Evlerde, camilerde, televizyonlarda dini hayat çok canlıdır. Mukabeleler, vaaz ve nasihatlar öğütlerin coştuğu günler oruç günleridir.
Demek ki, oruç ayı, ibadet ayı, Kur’an ayı, oruç ayı zekat, sadaka, yardım ayı, nefislerin kirlerden pisliklerden maddi ve manevi açıdan temizlendiği kutsal aydır Ramazan ayı. Oruçla ilgili, kutsi ve dinimizin hadislerinden bir demet sunalım. R.SAV.in bazı sözleri şöyledir:
“Allah için yapılan her işin Allah katındaki değeri on mislinden 700 misline kadardır. Fakat oruç öyle değildir. Onun değerini ancak ben vereceğim” (Kudsi hadis müslim siyani 42)
“Kim iman ederek, yürekten inanarak ve sevabını ancak Allah’tan bekleyerek, orucunu tutarsa o kimsenin geçmiş günahları affedilir.” (Buhari saum 6) Kudsi hadis.
R.SAV. “Canımı kudretinde tutan ulu Allah’a yemin ederim ki, oruçlunun, oruçtan dolayı ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha hoştur. Allah der ki, ağzı kokanın şu kulum benim için yemesini, içmesini, şehvetini, benim için terk ediyor, onun için orucun sevabının çokluğunu ancak ben takdir ederim” (Buhari saum 9)
Yine, oruçlunun iki sevinçli anı vardır. Birisi, iftar ettiği an, diğeri rabbine kavuştuğu, cennette onun cemalini gördüğü an. (Buhari saum 8) Yine oruç kötülüklere karşı kalkandır. (Tirmisi 8) Oruçluyu fiziki ve ruhi bakımdan beşeri ihtiraslardan korur. Oruçlu kötü söz söylemesin, kendisine dalaşmak isteyenlere ben oruçluyum desin.
Oruç ibadeti insanlıkla birlikte varolagelmiş bir ibadettir. Bu ayet hükmüdür. R.SAV. “oruç tutanlar cennete reyyan kapısından gireceklerdir.” Cennette reyyan denilen bir kapı vardır. Kıyamet günü hesap ve kitaptan sonra, bu kapıdan sadece Allah için oruç tutanlar girecektir, buyurulmuştur.
“Kim ki, malından iki koyun iki sığır ve iki dirhem verirse, sadaka kapısından cennete gireceklerdir. Ramazan-ı şerif girince cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Azılı şeytanlar bağlanır. (Ebu Hureyre)
“Kim yalan söylemeyi, yalanla amel etmeyi bırakmazsa, hem oruç tutar, hem de yalan söylerse, haramla uğraşırsa, yüce Allah o insanın orucuna itibar etmez.” (İbni Hacer)
“Tam manasıyla tutulan bir oruç, insanın bedenini ve ruhunu sarar, ona kötülük işletmez.”
“Sahur yemeği yiyiniz, çünkü sahur yemeğinde bolluk vardır.”
“Bilmeyerek, unutarak oruçlu iken yiyip içen orucuna devam etsin, orucu bozulmaz.
“Bilerek, kasten orucunu bozana kefaret gerekir (ki, 6 gün oruç 60 ceza, birisi kazadır veya 60 fakiri sabah akşam yedirir veya giydirir gibi. Aralıksız 6 gün oruca kefaret ceza orucu denir.
“Oruç borcu ile ölen kimsenin varisleri, vereseleri ölenin oruç borcu için kefaret verebilir. Sevabı umulur veya kefaret değilse, her tutmadığı gününe bir fidye (bugün için 10 lira) verir.
(SÜRECEK)