5- DİRİLİŞ VE  MAHŞER

Genel anlamda insan ömrünün 5. dönemi mahşer hayatıdır. Bu da haşr, diriliş, arasat, mizan, hesap ve mahkeme-i kübra denen büyük hesaplaşma dönemidir.

Kıyamet Ve Ahiret

İnsan ömrünün en önemli ve en uzun, hatta ebedi-sonsuz kısmı, evresi ahiret alemidir. Ahiret aleminin kısımlarını ise şöyle sıralanabilir.

a)Kıyametin kopması

b)Birinci Sur (İsrafil A.S.)

c)İkinci Sur ve diriliş

d)Mahşer

-Havz-ı Kevser

-Mizan-amellerin tartılması

-Sırat köprüsü

-Cennet ve cehennem (ebedi hayat)

-Şefaat-ı uzma (Büyük af)

Bunların hepsine ahiret gününe iman denir. İnsan ömrünün son bölümü olan ahiret gününe ait olaylara geçmeden, ebedi hayata iman-inanç esaslarını şöyle hatırlatabiliriz.

1-Allah’a iman: Allahü teala vardır, birdir, eşi benzeri yoktur. Bu kainatı yoktan var eden, varlığını bizlere haberdar eden, yaratan, yaşatan, doyurup besleyen, öldüren, dirilten, bu dünya hayatımızla ilgili yaptıklarımızın hesabını sormak, adil yargılama ile mahşerde iğneden ipliğe sorgu yaparak boynuzlu koçtan boynuzsuz koyunun hakkını alacak olan, (Not: Hayvanlar fiillerinden sorumlu değillerdir. Ancak insanlardan haklarını alacaklardır.) Kur’an’da ulu Allah’ın sıfatları sayılan, yani ulu Allah noksan sıfatlardan ari-temiz tam sıfatlara sahip olan, doğmamış, doğurmamış, erkeklik, dişiliği olmayan, hiçbir yaratığa benzemeyen, hiçkimseye muhtaç olmayan, herşeyi ona muhtaç olan, her emri kün-ol demekle herşeyin oluverdiği sonsuz kudret ve kuvvet sahibi olandır.

2-Meleklere iman: Allah’ın görünmeyen ve herbirinin özel görevleri bulunan, yemeyen, içmeyen, nefis, erkeklik ve dişiliği olmayan, masum, günah işlemeyen, sadece itaat eden kutsal yüce varlığana inanmaktır. Birçok çeşitleri vaerdır. En büyükleri Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail A.S.dir. Yazgı melekleri, koruyucu melek, sorgu melekleri vs gibi çeşitleri vardır. Bunlar ruhani varlıklar olup ulu Allah’ın askerleridirler. Bunlara inanmak farzdır. (Allah’ın emridir).

3-Allah’ın kitaplarına iman: Yüce Allah insanlara ilahi hakikatleri ihtiva eden, içeren, kulların bulunduğu kitaplarını vahiy yoluyla Cebrail A.S.le peygamberlerine bildirmesine ilahi kitap denir ki, bu kutsal kitaplara inanmak farzdır. İman esasıdır. Kur’an’da bildirilen 100 suhuf, sahifeler 4 büyük de kitap vardır. Tevrat Musa’ya, Zebur Davud’a, İnci İsa A.S.e, Kur’an da Hz. Muhammed SAV.e indirilmiştir. Kur’an son kitaptır. Hükmü kıyamete kadar bakidir. Bundan sonra ne peygamber ve ne de kitap gelmeyecektir.

4-Verüsülihi, Allah’ın insanlara doğru yolu gösteren ilahi emirleri bildiren, özel sıfatları ve namal insanlara göre üstün vasıfları olan Allah’ın has kullarıdırlar. Masumdurlar. Allah tarafından günahtan korunmuşlardır. Kur’an’da bildirilen 28 peygamberin adı vardır. Ama ismi bildirilmeyen peygamberlerin de gönderildiği ayrıca bildirilmiş. Peygamber gönderilmeyen hiçbir kavime sorgu sorulmayacağı Kur’an’da yer almıştır.

5-Velyevmil Ahiri: Ahiret gününe inanmaktır: İnsanın ölümünden sonra ebedi kalacağı, insanların mümin amentüye inananlar cennete, inançsızların cehennemde ebedi kalacakları yerin adıdır. Ahiret gününe iman farzdır.

6-Vebil kaderi: Kadere iman: Kadere iman farzdır. Kader her insanın ruhu dahil ölünceye kadar yaşantısının yazılı olduğu, yani kimin nasıl hareket edeceğinin Allah tarafından bilindiğinin belgesi ki, adına levh-ı mahfuz, korunan yazılı levhaların mekanı demektir.

SÜRECEK