2.Şefaat Makamı (Makam-ı Münacatı Mağbüd tur)

Bu makama R.SAV. senenin Regaib, Miraç, Berat, Ramazan, Kadir, Bayram ve özellikle de Cuma gün ve gecelerde, gece sabahlara kadar başını secdeye koyup ümmetinin affı için dualar ettiği makamdır ki, ulu Allah habibi edibi Muhammed Mustafa SAV.in hiçbir duasını geri çevirmemiştir.

3.Makam-ı Mevlut (Makam-ı Mevkut)

Yani, R.SAV.in doğduğu anda, bebek iken, ümmetim ümmetim diye ağladığını annesi Amine hatun Ümmü Hani bildirmiştir. Bu makamı Mevlüd, doğum makamı anında haktan ümmetini dilemesidir.

Makam-ı Mevkut ise; R.SAV.in ölümü anında da ümmetini Allah’tan dilediği makamdır ki, bu makamla ilgili Hz. Ali R.A. şöyle buyurdular: “R.SAV. ölüm anında idi. Son nefesini veriyordu. Dudaklrı kıpırdıyordu. Ama ne dediği nlaşılmıyordu.

Debrenür dudakları söyler kelam

Anlayamazdım ne derdi ol hüman

Kulağım ağzına vurdun dinledim

Söylediği sözü ol dem anladım

Dedi ki yüce Mevlam yüzüm tuttum sana

Ya ilahi ümmetim ver gil bana

Ümmetin sana verdim ey habib

Cennetimi onlara kıldım nasip

Ümmetim dedi ki çün Mustafa

Ve salavat sen de bulasın safa.

4.Makam-ı Mahmut (En yüce şefaat makamı)

“Asa en yebaseke makamen Mahmuda” (İsra, 79)

Tüm Muhammed ümmetinin şefaata mazhar olduğu yüce makamdır. Bu makam inanan-inanmayan tüm insanların yararlandığı bir şefaat makamıdır.

Bu makamda; mahşer halkı bin ayak bir ayağın üstünde, iğne atsan yere düşmez, güneş insanların başlarına inmiş, sanki beyinleri kaynatılıyorken, bir an önce mahkemenin başlaması için peygamberlerine müracaat ediyorlar. Tüm peygamberler R.SAV.e müracaatta dua istiyorlar. R.SAV. secdeye kapanıyor, günlerce başını secdeden kaldırmayıp ızdıraplı günde gözyaşı ödkerek insanların dertlerine devası ile derman olmaya çalışıyor ve ulu Allah, “Ya Muhammed, başını kaldır, duan kabuldür” diyerek ulu mahkemenin başlamasına izin veriliyor.

Bu olay mahşerde R.SAV.e ve onun ümmetine ait olan Liva Ülhamd (Ham ve şükür sancağı) altında toplanan halis muhlis iman ehli müminlerin de bulunduğu bir yer oluyor.

Liva ül hamd sancağı altında şu 7 sınıf gölgeleneceğini R.SAV. bize bildirmiştir.

1-Adil yöneticiler. Ümmeti tebaası aç iken tok durmayan hükümdarlar. (Hz. Ömer gibi olan yöneticiler) Yönetici durumunda olan aile reisinden en yüksek devlet memuru ve hükümdarlarından adil olanlar (zalimler hariç).

2-Gençliğini pisliklere bulaştırmadan, ibadetle, dürüstlükle geçiren gençler.

3-Namazlarını camide cemaatle kılmış olanlar.

4-Yaptığını Allah için yapanlar. Hayır ve ibadet sahipleri.

5-Gece namazı –teheccüt- terketmeyenler.

6-Allah saygısı, Allah korkusu ile gözyaşı döken müttaki müminler. Güzellik sahibi, namuslu, iffetli, edepli hanımefendiler, zinaya bulaşmamış, yaklaşmamış, tüm günahlarına tevbe etmiş hanımlar, gençler bu sancağın altındadırlar.

7. ve son sınıf insanlar ise; hayır ve hasenat sahipleri, sırf Allah yolunda insanlar için harcanmak üzere mal kazanan, sağ elinin verdiği hayırı sol eline duyurmadan, riyadan, gösterişten uzak yaptığını sırf Allah için hayır yapan, Allah’ın kendisine ihsan ettiğini insanlarla Allah’ın kulları ile paylaşan, sırf bunun için zengin olmak için çalışan müminler, kullar da hiçbir gölgenin olmadığı o günde R.SAV.in sancağı altında gölgeleneceklerdir.

(SÜRECEK)