R.SAV.in şefaatine layık olabilmenin en önemli göstergesi, Hz. Muhammed SAV.i çok çok sevmek, onun sünnetlerini terk etmemek. Evet, peygamberimizin ümmetine şefaatinin şartı, onun sünneti –yolu- üzere yaşamak, onun salavatı şerifesini dilimizden bırakmamaktır. R.SAV. ümmetinin fesada gittiği, ilahi emirlerin terkedildiği ortalığın İslam ahlakından uzaklaştığı bir zamanda benim sünnetime sarılanları, şefaatimle onları cehennemden çekip çıkaracağım. Havzı kevserimde onları yıkayıp cehennemlik kirlerinden yıkayacağım ve onları tertemiz olarak cennete götüreceğim. Cennet ehli onların cehennemden geldiklerini bilemeyecekler. Çünkü pampak olacaklar” buyuruyor.

Bu nimete erişmelerinin nedeni R.SAV.e olan sevgi, saygı ve onun yolu olan sünnetlerini yerine getirmiş olmalarıdır.

Yunus ne diyor: Ey Muhammed ümmeti, terk eyleme sünneti, istersen şefaati, göreceksin cenneti.

Şefaatin çözüm formülü işte budur. Peygambersiz müslümanlık, sünnetsiz, amelsiz şefaat olmaz. Peygamberimiz Hz. Muhammed SAV. ve diğer peygamberler dışında Allah tarafından şefaat izni verilebilecek olan, Allah’ın rızasını kazanmış başka güzel kullar da vardır.

-Bilgisi ile amelden örnek yaşantısı olan salih alimler.

-Haccı kabul olmuş, aynı temizlikle imanla ölmüş hacılar, 400 akrabasına şefaat edeceklerdir. (Hadis)

-Vatan, millet, devlet, din, bayrak uğruna can veren hakiki şehitler, 70 kişiye şefaat edecek.

-Allah’a layık olmuş anne-babalar evlatlarına.

-Kur’an-ı Kerim kendisini okuyan, anlayan ve anladığı gibi amel edenlere şefaat edecektir.

-Bazı ibadetler; hac, zekat, namaz, oruç, büyük hayır yapanlar, malını hayra vakfeden zenginleri hayırları sahiplerine mahşerde şefaat edeceklerdir. Yani bir müminin bu dünyada Allah için kulları için, ahiret için hayırlı işler görenlerin amelleri asla zayi olmayacaktır.

R.SAV. EFENDİMİZİN ŞEFAAT MAKAMLARI

Hz. Muhammed SAV.in Allah katındaki derecesinin ölçülemez oranda yüceliğini yüce Allah kutsal Kur’an ayetlerinin sadece birkaçında şöyle buyuruyor:

“Ey resulüm. Biz seni ancak alemlere rahmet olarak gönderdik. Şimdi burada, Hz. Muhammed SAV. insanlığa rahmet olarak gönderiliyor. Peki, rahmet ne demek?

Cenab-ı Hak’kın sonsuz sınırsız rahmetinin Hz. Muhammed SAV.e nasibi nisbetinde müminlere ve insanlığa kullanmasıdır. Çünkü, Tevbe Suresinin son ayetinde (128-129. ayetler) “Ey müminler. Andolsun ki size sizin içinizden sizden bir peygamber gelmiştir ki, o peygamber sizin asla sıkıntıya düşmeniz ona çok ağır gelir. O size çok düşkündür. O müminlere karşı son derecede merhametlidir, şefkatlidir.” Bu ayette ulu Allah kendisine ait olan esmai hüsnasından yüce sıfatlarından rahim, rauf, ona şefkatli ve yüce acıma hissi sahibi anlamındaki bu sıfatları R.SAV. için kullanmıştır ve bu peygamber dünyaya insanlığın saadeti, mutluluğu için kurtuluşu için gönderilmiş en yüce varlıktır. Hatta bir hadisi kutside, “Ey habibim. Seni yaratmasaydım bu alemi yaratmazdım” buyurmuştur.

(SÜRECEK)