İki haftadır, gündemden düşmeyen seri katil olayı, başarılı yakalama ile sonuçlandı.
İki polis yakaladıkları katille selfie çektiler diye, çeşitli yorumlar yapıldı. Polislerin açığa alındığı yazıldı. Zamanla taşlar yerine oturacak, kanımca o polisler görevine dönecektir.
Kısa bir süre önce selfie çekme yasağı koyan bir ülke kulağıma çalınmıştı. Bu konuda bir yazı yazmak istiyordum. Polislerin selfie çekmesi bahane oldu.
Akıllı cep telefonlarının günden güne gelişen marifetlerinden; selfie çekme olayını insanlarda tutku haline getirdi.
İnsanlar selfie çekiyoruz diye kendinden geçiyor; uçurumdan yuvarlanıp ölenler, trafikte büyük araçların altında kalıp, yaşamını kaybedenler var.
Birkaç örnek sunuyorum:
Hindistan’ın Mumbai kentinde selfie çekerken meydana gelen kazalarda ölümlerin artması üzerine, 16 mekâna selfie yasağı getirildi.
Ayrıca selfie çekilmesi yasaklanan noktalara girişinde yasaklandığı ve yasağı çiğneyenlere 1200 rupi(50 TL) para cezası kesileceği bildirildi.
Selfie çekerken meydana gelen ölümlerde Hindistan dünya birincisi. 2014 yılından beri dünyada bu sebeple 49 ölümün kaydı alındı. Bunların 19’u Hindistan’da yaşandı.
Ülkede son olarak bu ay 18 yaşındaki bir öğrenci, bir kayanın üstünde selfie çekerken arkasındaki baraja düşerek yaşamını yitirmiş, onu kurtarmaya çalışan sınıf arkadaşı da boğulmuştu. Yine bu ay Chennai kentinde yaklaşmakta olan treni arkasına alarak resmini çekmek isteyen 16 yaşındaki genç öldü. Ocak ayında ise Mumbai’de turistlerin uğrak yerinden Banstand Fort’ta kendisini görüntülerken denize düşen genç kız kurtarılamadı.
Bundan önce de Rusya’da hükümet gençlere selfie’nin tehlikesini anlatan bir kampanya düzenledi.
Kampanyada “sosyal medyadaki bir milyon beğeni bile bedelini hayatınızla ödemenize değmez” deniyordu…
*
Ne zaman kalabalık yolda yürürken, kulaklıkla müzik dinleyen genç görsem; “kazaya kurban gidebilir diye” içim cızz eder.
Amerika’da bu konuda ölümle sonuçlanan kazaların çoğaldığı yazılıyor.
Rusya’da; müzik dinleyen genç kızın tren altında kaldığı yazıldı.
8 Kasım 2014’de raylar üzerinde yürürken, kulaklıkla müzik dinleyen lise öğrencisi lokomotifi fark edemedi. Olay ölümle sonuçlandı. Yer Karabük ilimiz.
Gönlümden devletin böyle olaylar için önlemler almasını istemek (bazı yasaklar vs) geçiyor ama esas görev medyaya düşüyor.
Çarpıcı örneklerin ders alınacak şekilde işlenmeleri gerekiyor.
En güzel günlerin sizlerin olsun.