Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından geçtiğimiz günlerde açıklanan 2 hibe destek programına başvuru süresi 26 Aralık’da biteceğinden bu desteklerden yararlanacak işletmelerin proje hazırlamaları için acele etmeleri gerekmektedir.

Bu desteklerin neler olduğunu bir kez daha hatırlayalım;

KOBİ’LERİN REKABET GÜCÜNÜ ARTIRILMASI

VE DIŞ TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ

Bu destek programının amacı, Çorum’u da içine alan TR 83 bölgesinde faaliyet gösteren Kobi’lerin uluslar arası düzeyde rekabet güçlerinin artırılması, Ar-ge ve inovasyon kapasiteleri ile birlikte ihracata dönük teknoloji, kalite ve katma değere sahip ürünleri geliştirme veya üretme imkanlarının geliştirilmesine katkı sağlamaktır.

Desteklenmesi hedeflenen öncelikli sektörler ve işletmeler ise, ana metal sanayi, metalik olmayan diğer mineral ürünlerin imalatı (cam, seramik, kiremit, tuğla, çimento vs.), Tıbbi aletler, hassas ve optik aletler ile saat imalatı, Gıda ürünleri ve içecek imalatı, Ağaç ve ağaç mantarı ürünleri imalatı, Mobilya imalatı, turizm sektöründe faaliyet gösteren işletmeler öncelikle desteklenecektir. Bu sektörler başvuru sırasında 5 puan üzerinden değerlendirilmeye alınırken, bu sektörlerin dışındaki diğer işletmeler 1 puan üzerinden değerlendirilmeye alınacaktır.

Bu destek programı çerçevesinde verilecek destek miktarı asgari: 30.000 TL azami 400.000 TL olarak belirlenmiştir.

Yukarıda bahsedilen, sektörlere dikkat ettiğimizde ilimizde, tuğla, kiremit, mobilya, ağaç işleri, seramik ve tıbbı aletler alanında faaliyet gösteren birçok işletme mevcuttur, destek tutarları ise hiç de küçümsenemez, bu nedenle bu alanda faaliyet gösteren işletmelere bir kez daha durumlarını değerlendirip, proje hazırlıklarına başlamaları bu kriz döneminde ciddi bir kaynak sağlayacaktır.

Diğer bir destek ise;

İNSAN KAYNAKLARININ

GELİŞTİRİLMESİ

Bu desteğin amacı ise, yine TR 83 bölgesinde kadın, genç, engelli ve kırsal alanda yaşayan nüfusa yönelik insan kaynaklarının geliştirilmesi, işgücü niteliğinin artırılarak istihdam edilebilir niteliklerinin çoğaltılarak işsizliği azaltmaktır.

Bu desteğe, kar amacı gütmeyen tüzel kişiler ( dernekler, odalar, vakıflar ve diğer sivil toplum kuruluşları) başvurabilir.

Bu destek programı çerçevesinde verilecek destek miktarı asgari: 20.000 TL azami 150.000 TL. olarak belirlenmiştir.

İşletmelerimizin destek almak istedikleri programlara başvurmaları ve yararlanmaları halinde bu rekabet ortamı içerisinde Pazar şansları çoğalacaktır.