Bu yıl ikincisi düzenlenen Geleneksel Köy Oyunları ve Tornet Yarışları, gurbetten sılaya dönen gençlerin yeniden kaynaşmalarını sağlarken, Anadolu kültürünün yaşatılması için gösterilen çabalara güzel bir örnek oluşturdu.
Şenlik Başkanı İlhami Karakaya, Ağaççamı Köyü’ndeki 2300 metre uzunluğundaki parkurun “Dünyanın en uzun tornet parkuru” olduğunu belirterek, “Bu bizim için büyük bir gurur kaynağı.” dedi.
Köyde yapılan etkinlikler hakkında bilgi veren İlhami Karakaya şunları dile getirdi:
“Tornet ekipleri bir pilot, bir de yardımcı pilottan oluşuyor. Yarış sırasında biri aracın hız dengesini ayarlarken diğeri şoför olarak torneti kullanıyor. Yoruldukça pilotlar yer değiştiriyor. Tornet yarışlarının ardından çocuk oyunları başlıyor. Bu oyunlar bilgisayar zamanı çocuklarımıza yabancı ama bir o kadar da ilgi çekici geliyor. Çocuklar arasında da kıran kırana yarıştan sonra geleneksel yemeklerin tadına bakılıyor. Akşam saatlerinde ise devasa sinsin ateşi yakılıyor. Gece yiğitlerimizin karanlığa pençe atmasıyla iniliyor. Gecenin belki de en beklenen oyunu Elekçioğlu oluyor. Kıl heybeli develeri, köpekleri ve tilkisiyle orta oyununun atası, meydandakilere keyifli saatler yaşatıyor. Göçebe hayattan yerleşik hayata geçmeye çalışan, bir türlü evlendiremediği oğluna üzülen fakir bir babanın trajik komik hikâyesiyle şenliğimiz son buluyor. Hiçbir kurumdan destek almadan yapılan bu kültür şenliğin yetkililerden tek bir istediği var. O da Yaşayan Kültür Mirası’na aday olarak girmek.”



(Haber Merkezi)
Editör: TE Bilisim