Geldi gelin kınası
Ağlasın kız anası
Oğlan bizim kız bizim
Çatlasın kaynanası

Ülkemizin dört bir yanından deprem haberleri gelmeye başladı. Diğer illerimiz ufak sarsıntılarla atlatırken ne yazık ki bu kez Elazığ’da büyük acılar yaşandı. Arama kurtarma ekipleri, hayırseverler yardıma koştu. Canlı yayınlarda enkaz altından kurtarılanları izledik.

Depremde yaşanan acıları geri plana bırakan yayın yapanlar da oldu. Yaşlı bir kadının başörtüsü istemesi, bir başka Müslüman ülkeden gelen delikanlının enkaz altından çıkarması deprem haberlerinde ön plana çıktı.

Kısa bir süre sonra depremi unuttuk. Ara sıra ülkemizin değişik yerlerinden gelen yeni deprem haberleri fazla ciddiye alınmıyor. Biz unutmuş olabiliriz ancak deprem bize kendi varlığını unutturmuyor.

Aynı haberleri duymaktan bıkanlar için yeni bir haberin gündeme gelmesi gerekiyordu. Yeni haberin ilginç olması, onların deyimiyle gündeme bomba gibi düşmesi kiminin izleyici sayısını, kiminin de dinleyici sayısını artırması gerekiyordu.

İnsanlarımız, her gün aynı şeyleri konuşmaktan bıkıyor. Bunu bilenler, kısa bir süre sonra yeni bir şey ortaya atıyor. Bizler de sazan balığı gibi hemen oltaya takıldık. Asıyoruz, kesiyoruz. Her konuda uzmanları susturacak bilgiye sahip olanlarımız susmak bilmiyor. Onlar, konuşmaktan, bizler de dinlemekten usanınca ortaya başka şeyler çıkacak.

Sonunda aranan kan bulundu. Çiklet gibi çiğneyeceğimiz yeni bir şey vardı. Bu güne kadar eşi benzeri olmayan yeni haber bulundu. Güççük göbel diyebileceğimiz çok zeki, büyümüş te küçülmüş diye düşündük. İnsanlar bakar bakmaz onun ne kadar akıllı olduğunu söyledi. Ağzından çıkan her sözcüğe bin bir anlam yüklüyorduk. Bazıları onun annesine söylediklerini hoş bulmadı. Ne diyelim, bu kadar ufak kusur kadı kızında da bulunur.

Develeri, beygirleri, horozları hatta ve hatta öküzleri bile yarıştırdık. Çocuklarımızı da yarıştırabileceğimiz yeni bir alan bulundu: “sizin oğlunuz akıllıysa bizim de akıllı kızımız var” diyenler oldu. Aynı kişiler bu kızı neden hiç konuşmadığımız için sitem etti.

Tartışmalar biçim değiştirmeye başladı. Bu güne o kızımızın başarılarını kim, neden gizledi? Bir çocuğun başarılı olması diğer çocukların aptal olduğu anlamına gelmez. Binlerce, yüz binlerce çocuk çok zeki olabilir. Ayrıca iki çocuğun okuduğu kitaplar birbirine rakip değildir!

Bir türkümüz var: oğlan bizim, kız bizim. Essahtan da öyle. Çocuklarımızı birbirleriyle yarıştıracağımıza en iyisi baş göz edelim. Söz keselim. Beşik kertmesinin anlam ve önemini anlatalım. Onların çocukları da onlar gibi akıllı olacağına geleceğimizi kurtaralım.

Koyunun gözbebeği, biricik yavrusu koçum benim. Sen bugünler için varsın.