Türkiye’nin 2021 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 oranında büyüdüğü TÜİK tarafından açıklanınca, ülke genelinde ciddi bir tartışma konusu ortaya çıktı. 
TÜİK’in açıkladığı tüm verileri güvenilmez bulanlar ve “Hani nerde büyüme?” diyenler de haklıydı, ama ekonomistler, 2020 yılının ikinci çeyreğinde, pandemi nedeniyle yüzde 9.9 oranında daralma olduğunu hatırlatarak, “geçen yılın aynı dönemine göre” % 21.7 büyümenin şaşırtıcı olmaması gerektiğini bildirdiler. 
İnsanların yaşamında elbette “büyüme”, “refah artışı”, “mutluluk” yönünde olumlu bir değişim yaşanmış değil, ancak ekonomi çarklarının dönmeye başlamış olması bile, başlıbaşına bir umut kaynağı. 
*
Asıl üzerinde durulması gereken nokta ise, ülkenin ihracatında görülen somut artış. 
Dünya’nın haberine göre, Türkiye’nin Ağustos ayı ihracatı, geçen yılın aynı dönemine bakarak % 52 artışla 18.9 milyar dolara yükselmiş. İlk 7 aylık ihracat 140 milyar doları aşmış. Son 12 aylık toplam ihracat ise 207 milyar dolara ulaşmış. 
İhracat artışı ithalat artışının üzerine çıktığı için, dış ticaret açığı da gerilemiş. 
Bunlar, ülke adına sevindirici gelişmeler. 
*
Türkiye’nin ihracatta sağladığı ilerlemeden, Çorumlular olarak bizler de “onur payı” alıyoruz. Zira, TÜİK verilerine göre 2021’in ilk 4 ayında 1 milyar 418 milyon dolarlık ihracat rakamına ulaşan Çorum, Türkiye’nin 8. ili olmuştu. Ahlatcı Holding’in Mayıs ayından itibaren ihracatının yaklaşık % 80’ini İstanbul üzerinden yapmaya başlamasıyla birlikte, Çorum’un temposu düştü. Ahlatcı’nın ihracatının ağırlıklı bölümü İstanbul’a yazılmaya başlandı. Buna rağmen de, Çorum kendi ölçeğindeki illerin hepsinin üzerinde kalmaya devam ediyor. Çorum’un 7 aylık ihracatı 1 milyar 687 milyon dolar. 
*
2 Eylül 2021 tarihli gazetemizde “Ahlatcı’nın ihracatının yüzde 20’si bile Çorum’u üst sıralarda tutuyor” manşetini seçerken, haber-yorum metninde de “Görünen o ki, Ahlatcı ihracatının tümünü Çorum’dan yapmaya devam etse, Çorum bu yıl sonunda 3 milyar dolar rakamının üzerine çıkabilecekti” ifadesini kullandık. 
*
Özetle, Türkiye’nin ihracatı artıyor, Çorum da bu olumlu gelişmeye katkı sağlayan illerin başında geliyor. 
Hepimiz için kıvanç verici bir tablo…
Çorum’un taleplerine daha dikkatle yaklaşılması ve bunun ötesinde “ödüllendirilmesi” adına da tam bir haklılık tablosu…
Bunun için, hakkımızı istemekte bu kadar çekingen olmamalıyız. 
Birlik-beraberlik içinde ancak, anlatabiliriz haklılığımızı…
“Bunlar daha kendi içinde anlaşamıyor” izlenimini uyandırdığımızda, emin olunuz ki, kimse bizim haklılığımıza bakmaz. 
Şimdiye kadar yaşayageldiğimiz gerçek de bu zaten.