Kızım sana birincilik vereyim mi?

Para ödülü olan yarışmaların sonunda tartışmalar hiç eksik olmaz. Ödül olarak verilecek paranın sıfırları çoğaldıkça yarışmacıların iştahı kabarır. Yarışmayı düzenleyen kurumun adı ön plana çıktığında değerlendirme yapacak seçici kurulda kimlerin yer aldığının önemi yoktur! Yarışma başlamadan sonuçlar belirlenmiştir. Ödül alacak kişiler uygun şekilde listede yerini alır.

Fotograf, şiir, resim; konu ne olursa olsun sonuç aynıdır. Spor yarışmalarında şike, doping tartışmaları ne kadar yaygınsa diğer yarışmalarda çeşitli yöntemlerle başarılı olacaklar önceden kitabına uygun şekilde seçilir.

Kesinlikle doğru olduğunu bildiğim olumsuzluklar yaşandı. Yarışmalarda başarılı olan evli çift geçimsizlik nedeniyle ayrılır. Gün gelir, onlar yine mahkemede karşılaşırlar. Dava konusu eski eşi, (delikanlı adam) bayanın çektiği fotografla yarışmaya katılıp ödül almıştır. Mahkeme kararıyla ödül geri alınır.

Fotograf yarışmalarında yapılan hile ortaya çıktığında bir takım yaptırımlar var. Yarışmacıdan aldığı para geri alınır. Bir yıl içerisinde hiçbir yarışmaya katılamaz.

Fotograf dernekleri ülke genelinde yaygınlaşmaya başladı. Yapılan görüşmeler sonucunda Türkiye Fotograf Sanatı Federasyonu (TFSF) kuruldu. Fotograf alanında daha nitelikli eserler ortaya çıkmaya başladı. Yarışmalarda yaşanan olumsuzlukları giderebilmek için çözüm yolları araştırıldı. Fotograf yarışması düzenlemek isteyen kurumlar federasyona başvuruyor. Onların belirlediği kurallara uygun olarak yarışmalar düzenleniyordu.

Güven ortamı sağlanınca yarışmacılar, Federasyonun onay verdiği yarışmalara katılıyordu. Sonuçta birbirinden güzel eserler ortaya çıkmaya başlamıştı. Yaşanan olumsuzluklar yok denecek kadar azalmıştı.

Ne yazık ki bu güzelliklerin ömrü kısa sürer. Bazı yarışmalara jüri üyelerinden bir kısmı katılamadı. Diğer üyeler kendi aralarında anlaşıp uygun gördükleri kişilere ödüller verdi. Zaman içerisinde federasyon bazı kuralları esnetmeye başlamıştı. Fotograf sanatçılarının güvenle katıldığı yarışmalar anlamını yitiriyordu. Yaşanan olumsuzluklar tartışıldı. Sanal ortama taşındı. Sonucu belli olan yarışmaların sayısı artmaya başladı.

Bir yarışma düşünün. Bütün masrafları bir belediye karşılıyor. Yörenin tarihini, el sanatlarını, doğal güzelliklerini fotografçı gözüyle belgelemek amacıyla yarışma düzenleniyor. Birkaç yıl sürdürülen yarışmalarda yaşanan olumsuzluklar ayyuka çıkıyor. Sonuçta belediyenin kasasından hatırı sayılır para çıktı. Arşive alınan bir tek fotograf yok. Fotograflar çöpe, ödüller ahbaplara gitti.

Fiap, Afiap, Efiap, Honefiap ödülü alan fotograf sanatçıları bu türden yarışmalara katılmıyor. Onlar, Fiap ödüllü yarışmalarda aldıkları ödülleri fotograf dostlarıyla paylaşıyor.

Fotograf sanatçısı(?) jüri üyeleri kendileri gibi sanatçı yetiştirmek için gerekeni yapıyor. Paranın ne önemi var; önemli olan birincilik.