Şiir ve şair; Şiir, neredeyse dilin doğuşuyla beraber ortaya çıkan bir yazın türüdür. Şiiri tanımlamak için binlerce ifade kullanılmışsa da değişmeyecek bir tanıma ulaşmak sanki olanaksız gibi görünüyor. Şiirin ortaya çıkışı, insanın sesini bulması ve özellikle konuşarak iletişim kurmasını sağlayan bir dil geliştirmesi ile yaşıttır.

İnsan günlük konuşma dilinin yanı sıra özellikle değiştirebileceğini ya da yansıtabileceğini düşündüğü doğayı etkileyebilmek için bir büyü dili oluşturmuştur. Bu dilin ritmik özellikleri şiir dilinin öncülü olarak algılanabilir. Platon da şiiri tanımlarken "büyülü söz" ifadesini kullanmıştır. Bana göre de şiir, toplumun sosya- kültürel yapısını yansıtan ve insan-doğa ilişkisini düzene koymak adına olayları ve olguları güzel ve farklı dil kullanarak gündeme getirme sanatıdır. Şairlere göre ise bir erektir, bir ütopyadır.

“Şair kimdir?” sorusuna gelince. Şair öncelikle yazın insanıdır. Şiir yazan ve söyleyen kişidir. İlkçağlardan günümüze kadar toplumun ileri gelen, aynı zamanda bilici ve sözcü olduğu için yine toplumun kutsadığı ortak duygu ve duyarlılıklarının kaynağı olarak görülen ilerici ve dönüştürücü kimliğe sahip simalarıdır. Bu simalar yaşadıkları dünyayı, olayları ve insanları farklı algılarlar.

Bu küçük açıklamalardan sonra bugün sizlere kendisini Hitit Felsefe Akademisi’nde tanışma fırsatı bulduğum Çorum'un yetiştirdiği farklı alanlarda üniversite tahsili (lisans) yapmış ve halen de kendi deyimiyle "Dünyaya somut ve soyut eserler bırakmak" istemiyle Gazi Üniversitesi Mimarlık bölümünde eğitimini sürdürmekte ve aynı zamanda sahne sanatı olan tiyatroyla tanışarak, Tiyatro Yazarı ve Yönetmeni Şahin Örgel'in tiyatrolarında onlarca defa oyuncu olarak rol almış olan şair Selçuk Ceyhan'dan bahsetmek istiyorum.

Kendisiyle yüz yüze tanışmam, çıkarmış olduğu "Mumdan Kale" isimli şiir kitabının imza gününde oldu. Sergilemiş olduğu sıcak ve samimi davranışları ile benim de aşk diye tanımladığım tasavvuf ilmiyle olan ortak yanlarımız sohbetimizin derinleşmesine vesile oldu.

Şiir kitabı "Mumdan Kale" eserine gelince, üslup ve konu olarak Doğu Edebiyatının ve rubaileri ile dünyaya ün salmış İranlı şair, filozof ve bilim insanı Ömer Hayyam'a benzettim. Hayyam da genelde akıl ve sağduyuya atıf yapar şiirlerinde. Ceyhan'ın şiirlerinde de çoğunluk olarak bu tarzı gözlemlerken yine tasavvuf kokulu Yunus Emre 'nin gönül dünyasının izleri ve toplumsal içerikli "satirik" ve özlem, aşk ayrılık v.b "lirik" içerikli türleri bulmak mümkün. Okuru bol, kalemi daimi olsun!

Kendisine eğitim hayatında ve yazın hayatında başarılar dilerken yazımı kitabından bir dörtlüğü ile bitirmek istiyorum...

EĞİLME

Şairsen mert duyguların olmalı,

Yaran kapalı olursa kurt düşer, bellidir.

Cıvık bir irin oluşur orada,

Kederlerin bulantı içinde olur.

Sevgiyle kalın...

Selçuk Ceyhan