Bu gün birçok kurum ve kuruluşta işlem yaptırırken T.C. Kimlik numarası diğer adıyla vatandaşlık numarası soruluyor.  Bununla birlikte doğum tarihi de soruluyor insanlar hiçbir tereddüde düşmeden doğum tarihlerini hemen söylerken kimlik numaralarını bakmadan söyleyemiyorlar.

Nüfus kâğıdındaki vatandaşlık no çok uzun neden bu kadar uzun onu da bilmiyorum ama nüfusumuzun 75 milyon olmasının bunda rolü var mı acaba?

Mesela benim nüfus cüzdanımdaki vatandaşlık numaram tam 11 rakam. Bu kadar numarayı insanın ezberlemesi çok zor. Hâlbuki bunun yerine insanların doğduğu şehirlerin plaka numarası, doğum tarihi ve sonuna da 2–3 tane numara verilse ve nüfus kâğıtlarında da bu yazsa ezberlemesi daha kolay olur.

Böyle olunca insanlar 11 rakam ezberlemek yerine il plaka kodları ve doğum tarihlerinden sonra gelen sadece 2–3 tane numarayı ezberleyeceklerdir. Çünkü öbür numaraları zaten ezbere biliyordur. Böylece sorulduğu zaman da ikide bir cepten nüfus cüzdanı aranıp, çıkarılıp söylemeye gerek kalmaz ve çok pratik bir çözüm olur diye düşünüyorum. Eski nüfus cüzdanlarında olmasa bile en azından yeni verilen nüfus cüzdanlarında bu uygulanabilir. 

*     *     *

VERGİ VE FİYATLAR: Vergi ve fiyat oranları her şehirde farklı olmalı. Köyler ise daha da pozitif ayrımcılığa tabi tutulmalı ve korunmalıdır.

Örnek verelim: Elektriğin kwh fiyatı İstanbul’da 10 lira ise Ağrı ilimizde 2 lira olmalı. Yine telefonda da bu oran olmalı.  Köylerde de 2 lira olmalı. 2–3 tane 60 vatlık ampul, televizyon ve bir buzdolabı kullanıldığında ise hiç vergi alınmamalı.

Yine bunun gibi farklı uygulamalar nüfus oranına göre değişmeli. 3–5 bin nüfuslu bir ilçe ile büyük şehirdeki vergi ve fiyatlar aynı olmamalı. 

Araç plaka vergisi de bu esasa dayanmalı.  Mazot üreticiye 1 lira olmalı ama büyük şehirlerde 5–6 liraya satılmalıdır. Tabii benzinde bunun gibi olmalıdır.

İlaç, ekmek vs. de yine bu esaslarda olmalıdır.  İstanbul’daki milyarlık evlerle 3–4 bin nüfuslu bir ilçedeki evin vergisi çok daha farklı olmalı.  Yazlıkların vergisi ise büyüklüğüne göre 3–5 kat artırılmalı.

Diyeceğim o ki devletin vergi kaybı da vergi kazancı da olmamalı ama az nüfuslu yerler de korunmalı. Bilhassa köyler korunmalı ki büyük şehirlerdeki nüfus daha da artmamalı.

50–60 m_  evde yaşayanlara konut vergisi olmamalı ve böyle ailelere her yıl para yardımı yapılmalı.

*     *     *

AK

Saçı ak

Kaşı kara

 

Alnı ak

Bahtı kara

 

Gündüzü ak

Gecesi kara

 

Sevabı ak

Günahı kara

 

Tülbendi ak

Fistanı kara

 

Anası ak

Babası kara

 

Kefeni ak

Toprak kara

 

Gerdanı ak

Gözü zeytini kara

 

Mizan defteri ak

İçi kara

 

Akçe ak

Para kara

Saygı ve sevgilerimle.