20 Haziran 2022 akşamı telefonum çaldı. İstanbul’dan arayan, senarist ve film yönetmeni öğrencim Nesimi Yetik’ti. Pandemi belası yüzünden uzun zamandır görüşemediğim sevgili Nesim’i; kısa bir hal hatır sormadan sonra;

“Filmimiz “Dirlik Düzenlik”, sevgili lise arkadaşım Ufuk Tan Güler'in çabası, Eğitim-Sen Çorum Şubesi'nin organizasyonuyla yarın akşam, yani 21 Haziran Salı günü 19:00 seansında Çorum AHL Cinemaximum'da gösterilecek. Filmimi izlerseniz çok sevineceğim Hocam” dedi

Sonsuz bir sevinç içinde:

“Büyük bir mutlulukla!” dedim.

Ertesi akşam da “Dirlik Düzenlik” filmini büyük bir zevk ve hayranlıkla izledim. Nesimi’nin de bu başarılı ve ödüllü filmi nedeniyle, hem de öğrencim olmasından dolayı bir kez daha gurur duydum.

İlk orta ve liseyi (1999) Çorum’da bitirdi. Ardından Ankara Üniversitesi, Dil Tarih Coğrafya Fakültesi, Tiyatro Bölümünden mezun oldu. 2003 yılında ilk deneyimi olan "Zan Şer Hiç" isimli filmi yönetti. 2006 yılında ise ikinci filmi "Annem Sinema Öğreniyor" birçok festivalde ödül aldı. Bunlardan birisi 57. Berlin Film Festivali’nde kazandığı Daad Ödülü’dür. Cine5 televizyon kanalında yayınlanan "Kısa Metraj" adlı programı, hazırlayıp sundu. 2014 yılında ilk uzun metraj filmi olan Toz Ruhu vizyona girdi. Adana Altın Koza Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Sanat Yönetmeni ve 5. Malatya Film Festivali’nde En İyi Film, En İyi Yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. 2020 yılında ikinci uzun metraj filmi Dirlik Düzenlik’i tamamladı. Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve ilk yıldız kadın oyuncusu olarak kabul edilen Cahide Sonku'nun anısına verilen ödül, 57. Altın Portakal Film Yarışması’nda Nesimi Yetik’ eşi Betül Esener ile birlikte çektiği Dirlik Düzenlik filminin üç kadın oyuncusu Dudu Yetik, Betül Esener ve Asiye Dinçsoy’a verilmiştir.

Yönetmen Filmografisi

Dirlik Düzenlik (It’s All About Peace and Harmony) - 2020 .... Uzun Kurmaca,

Toz Ruhu - 2014 .... Uzun Kurmaca

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler

Bir Ömür Boyu Kalkınma: Ahmet Saltık - 2008 .... Belgesel / Can Soyer, Nesimi Yetik

Yönetmenliğini Yaptığı Kısa Filmler

Döşeğimde Ölürken - 2008

Annem Sinema Öğreniyor - 2006

57. Berlin Film Festivali, Alman Akademik Değişim Kurumu, Kısa Metrajlı Film Ödülü. 2007.

2. Boston Türk Belgesel ve Kısa Film Yarışması, Kısa Film Dalı, En İyi Film Ödülü. 2007

6. Kısaca Ulusal Öğrenci Filmleri Festivali, Kurmaca Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2006

1. Hilâl TV Ulusal Kısa Film Yarışması, Mansiyon Ödülü. 2006

8. Marmara İletişim Kısa Film Yarışması, En İyi Film Ödülü. 2006

1. Plato Film Okulu, Kısa Devre Film Yarışması, Üçüncülük Ödülü. 2006

1. Kısa Çek Uzun Olsun Film Festivali, Canlandırma Film Dalı, Jüri Özel Ödülü. 2006

British Council Dijital Video Film Yarışması, Mansiyon Ödülü. 2006

Zan Şer Hiç - 2003 .... Kurmaca, 00:07:53

Dirlik Düzenlik filmini kısaca özetlemek isterim:

Vildan rolündeki Betül Esener Yetik; senaryo yazarı, yapımcısı, montajcısı hem de oyuncusu olarak rol almış filmde.

Dirlik düzenlik filmi öyküsüyle, oyunculuğu kurgusu ve yapımcılığıyla bir kadın filmi... Ve filmde anne Dudu (Dudu Yetik Nesimi Yetik’in annesi), ve kızı Vildan rolünde (Betül Esener Yetik), Hicran rolünde de (Asiye Dinçsoy) bir aile oluşturmuşlar. Canlandırdıkları karakterler, profesyonel oyunculara taş çıkarttırır nitelikte oldukça başarılı.

Kimi zaman kız kardeşler arasında kavgalı gürültülü çatışmalar olsa da, aynı evde yaşamak zorunda olduklarını anımsayıp dargınlıkları ve kırgınlıklarını bir süre unutabiliyorlar. Birbirlerine olan nefret duygularını sevgiyle dengeleyebiliyorlar.

üçlü aile farklı karakterlere ve farklı isteklere sahipler. Anne Dudu kızlarının birbirleriyle tartışmalarına karışmamaktadır. Ölen eşinden pek gün görmediğinden bundan sonra huzur içinde yaşamak için kendisine yapılan bir evlenme teklifini geri çevirmemiş, kabul etmiştir. Kızlarına da evlenmek istediğini açıkça söyler. Hatta eşinden kalan, geleceğinin güvencesi olan 2000 lira emekli maaşından vazgeçmeyi bile göze almaktadır.

Bedensel özürlü olan Hicran ise, çocukluğundan beri kırılgan bir yapıya sahiptir. Bunun nedeni, annesi ve babası tarafından kardeşi Vildan’a daha çok değer ve sorumluluk verilmesi. Ve ondan daha güzel olduğunun söylenmesi… Kendisininse aksaklığının ve güzel olmadığının sürekli yüzüne vurulmuş olmasıdır. Vildan’la sürekli çatışmasının nedeni bundan kaynaklanmaktadır. Ama buna karşın o okumuş ve bir lisede öğretmenlik yapmaktadır.

Vildan’sa eğitimini yarıda bırakmış, bir emlak komisyoncusunda çalışan, geceleri de barda şarkıcılık yapmakta; mutluluğu da evli bir erkekle kurduğu ilişkide aramaktadır. Bunlardan haberdar olan Hicran, onun bundan vazgeçmesini, yoksa annesin bildireceğini söylemesi de yeni bir tartışmanın ve kavganın fitilini ateşler. Vildan, kendisini sosyal yönden içinde yaşadıkları toplumun seçkin bir bireyi gibi göstermek çabasındadır. Hicran annesinin evlenmesine, yalnız kalacağı korkusuyla karşı çıkmaktadır. Bu konuda da annesiyle tartışır. Kimi zaman kavgalari sürdürürler, kimi zaman da neşenin ve sevincin ortak paydasında buluşurlar. Belirsizlik içinde biten filmin sonunun nasıl bitmesi gerektiği kararı ise izleyiciye bırakılmış.

Dilan Salkaya’nın kendisiyle yaptığı söyleşiden;

Dilan Salkaya: “Toz Ruhu filminiz, arabesk müziği seven bir erkek gündelikçiyi odağına alıyordu ve başarılı bir karakter filmiydi. Dirlik Düzenlik filminin odağında üç kadın, üç de hikâye var. Yine ruh hâlleriyle, anlarla yüklü, izleyici olarak karakterleri takip etmemizi arzu eden bir film mi izleyeceğiz? Biraz da Dirlik Düzenlik’ten ve karakterlerden bahseder misiniz?”

(SÜRECEK)