“Merak et, iyi olduğun şeyleri yap, hayatı ve işini sev, kendine inan ve güven, her şeyden ilham al, kitap oku, müzik dinle, spor yap, ailene ve arkadaşlarına yakın ol, başkalarına yardım et, televizyonun düğmesini kapat, cep telefonuyla zaman harcama, korkularınla yüzleş, kalbin pusulan olsun ve hayata güzel bak, hayat da sana güzel bakacaktır.”

Güzellik bakan gözdedir.

Mersin’de 1982-1993 yılları arasında Mobil’de çalışırken çok güzel dostlar edindim. Bunlardan birisi de Çorum’lu doktor Halit Damar kardeşimdi.

Halit Damar’la ara sıra bilardo oynar, ara sırada hikmet, felsefe ve dini konularda sohbetler yapardık. Halit bey konuşmasını ve dinlemesini seven, çok okuyan, bildiğini paylaşan, erdemli ve müthiş donanımlı güzel bir insandır.

Yaklaşık on beş senedir Çorum Haber ve Osmancık Haber yazılarımı Halit beye gönderir, bilgi paylaşımlarında bulunuruz. Meşhur paylaşım sitesi WhatsApp çıkalı, her gün çok beğendiğimiz güzel sözleri, vecizeleri, beyit ve rubaileri paylaşırız.

Bu sabah Halit beye Merzifon’lu Sıtkı Baba’nın çok sevdiğim şu dörtlüğünü gönderdim.

Ben Adem’den evvel çok geldim, gittim,

Yağmur olup yağdım, ot olup bittim,

Bülbül olup Firdevs bağında öttüm, (Firdevs = Cennette bir bağ adı)

Bir zaman gül için hârâ düş oldum..(Hâr = Diken, ateş)

GALATA KULESİNE KRAVAT

Türk Tıbbı Onkoloji (Kanser) Derneği Prostat kanserine dikkat çekmek için

“TAK BİR MAVİ KRAVAT, PROSTAT KANSERİNE DİKKAT” sloganıyla Galata Kulesine hastalığın sembol rengi olan mavi renkte dev bir kravat takmış.

Türk Tıbbı Onkoloji Derneği yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Özlem Er “Her sene bir milyon iki yüz binden fazla erkeğe Prostat kanseri tanısı konuyor.” diyerek hastalığın önemine dikkat çekmiş. Prof. Özlem Er, “Erken tanı çok önemli. Çünkü erken tanı konan kişilerin tamamına yakını tedavi edilebiliyor.” demiş.

Birkaç ay önce kaybettiğimiz dünyaca meşhur Çorum’lu tiyatro yazarı kardeşimiz Tuncer Cücenoğlu, maalesef dördüncü evrede hastalığını haber verdiği için kurtarılamamıştı.

Erkeklerin pek çoğu özellikle Prostat konusunda kendisine konduramadığı veya utandığı için hastalığın son evresinde doktora başvuruyor, haliyle korkunç acılar çekerek ölüyorlar.

“Muslukçu” diye takıldığım bir Üroloji profesörü bir arkadaşım prostat kanserinin son evresinde gelen hastaların korkunç akıbetlerini anlattıkça kahroluyorum.

Galata kulesi bana 1987’lerde kuleden atlayarak intihar eden meşhur şair rahmetli Ümit Yaşar Oğuzcan’ın oğlu Vedat’ı hatırlatır.

Oğlunun intiharıyla hayatı allak bullak olan Ümit Yaşar, oğlu için aşağıdaki ağıtı yazmıştı.

Beni kör kuyularda merdivensiz bıraktın,

Denizler ortasında bak yelkensiz bıraktın,

Öylesine yıktın ki bütün inançlarımı,

Beni sensiz bıraktın, beni sensiz bıraktın…

Bu ağıt dörtlüğü bestekâr Münir Nurettin Selçuk üstadımız Kürdilihicazkâr makamında besteleyerek dillerden ve gönüllerden düşmeyen muhteşem bir şarkı yapmıştı.

İSTANBUL KOMEDİ FESTİVALİ

Uluslararası İstanbul Komedi Festivali 13 Ekim- 3 Kasım tarihleri arasında BKM’nin organizasyonuyla yapılacakmış. Festivalin açılışını Türkiye'nin en komik adamı Cem Yılmaz yapacakmış. BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) Tiyatro, BKM Mutfak Çarşısının yanı sıra Bostancı Gösteri Merkezi, Baba Sahne, CKM (Cadde Bostan Kültür Merkezi), DasDas ve Zorlu PSM (Performans Sanatları Merkezi) gibi pek çok yeni mekân Komedi Festivaline ev sahipliği yapacakmış.

Son yıllarda milletçe burnumuzdan solumaya başladık. Mizaha çok, pek çok ihtiyacımız var. Hiciv, mizah ve komedinin bunalan ruhlarımıza iyi geleceğini düşünüyorum. Ben bu yüzden her yazımın sonunda Baaddin esprileriyle sizlere terapi yapmaya çalışıyorum.

BAADDİN ESPRİLERİ

1-Geçen gün kayboldum, yolu Suriye’liler tarif etti. Sağolsun, dışlamıyorlar bizi!

2-Evde tartıştıktan sonra ceketi alıp giden hep erkek olur. Çünkü, kadın hangi ceketi giyeceğine karar veremez.

3-Şiraz’lı Şeyh Sa’di, “İnsan bir damla kan ve bin endişedir” der. Gerçekten öyle…

4-Yok öyle, umutları yitirip karanlıkta savrulmak. Unutmayın, aynı gökyüzü altında bir direniştir yaşamak.

5-Sen havuzu bir yandan doldururken, bir yandan da boşaltan, bir de bunu kaç saatte yaptığını hesaplayan bir neslin evladısın. Büyük düşün!

25 Eylül 2019