Felsefe doktoru Davit Niven, Florida’daki Atlantic Üniversitesi öğretim görevlisidir.

Mutluluk, kişiden kişiye değişen göreceli bir kavramdır. İnsanları neyin mutlu ettiği sorusu pek çok bilim adamını ve akademisyeni meşgul eden bir sorudur.

Ancak yayınlanan kitap ve makalelerin çoğunun sıradan insanların anlayacağı dil ve üsluptan uzak olması bu konunun çok fazla anlaşılamamasına neden olmuştur.

Sosyolog ve psikolog David Niven, yaptığı binlerce araştırma sonunda insanların nasıl dolu dolu ve mutlu bir yaşam süreceklerini sade bir dille meraklılarına anlatarak bu konuyu tekrar gündeme taşımıştır.

ÖNCE KENDİNİZE İNANIN:

Her yaşta insanın kendi yeteneklerine olan sarsılmaz inancı hayattan haz almayı çok etkiler ve hem aile hem de iş yaşamınızda daha mutlu olmanızı sağlar.

FAZLA TV SEYRETMEYİN:

Fazla TV seyretmek her şeyin fazlasına sahip olma arzunuzu 3 misli arttırırken, kişisel mutluluğunuzu yüzde beş azaltır.

SAHİP OLDUKLARINIZIN KEYFİNİ ÇIKARIN:

Her şeye sahip olanların hiçbir şeye sahip olmayanlardan daha mutlu oldukları düşünülür. Fakat sahip olduklarının keyfini çıkaranlar aslında her şeye sahip olanlardan daha mutludur.

EĞLENMEYİ ASLA UNUTMAYIN:

Eğlenmek dolu dolu yaşamanın beş ana kuralından biridir. Günlük yaşantılarında eğlenmesini bilen ve yaşamın tadını çıkaran insanlar diğer insanlardan yüzde yirmi daha mutludur.

Meşhur filozof Seneca (M.Ö 4- M.S. 65) “ Yoksul insan, malı az olan değil isteği çok olandır.” der. Her şeye sahip olmaya çalışan çok hırslı insanların mutlu olması mümkün değildir.

Konfüçyüs, (M.Ö. 551- M.Ö. 479 ) ”Tanrım, bana değiştirebileceğim şeyleri değiştirmek için cesaret, değiştiremeyeceğim şeyleri kabul etmek için sabır ve bu ikisi arasındaki farkı bilmek için de bana akıl ver.” diyerek hayatı özetlemiş.

Türkiye olarak bir garip zamanda, bir garip ahvalde yaşadığımız için mutluluk düzeyimiz maalesef çok aşağılarda.

Bu nedenle Baaddin fıkralarıyla mutluluk düzeyinizi biraz arttırmak istiyorum.

BAADDİN FIKRALARI

1-Sabah mont, öğlen tişört, akşam hırka, gece yorgan. Bu nasıl mevsim lan?

2-Eğer son birkaç yılda önemli bir fikrinizi değiştirip yenisini edinmediyseniz, hemen nabzınızı kontrol edin, ölmüş olabilirsiniz.

3-Çirkin kızların at nalı kadar kocaman gözlükleri takarak kafa karıştırdığı zor bir dönemden geçiyoruz.

4-Mersin’de 100 kişiye “Suriye’lilerden memnun musunuz?” diye sorduk, 97’si Suriye’li çıktı.

5-Kadın doktora sorar, “Doktor bey, kocam uykusunda sürekli konuşuyor. İyileşmesi için ona ne verebilirim? Doktor, “Kocan uyanıkken ona konuşma fırsatı ver.” demiş.

6-En güzeli platonik aşk, dert yok, tasa yok, hediye alma derdi yok. Mesela, az önce ondan ayrıldım, bundan haberi bile yok.

7-Hayvanlar eğitildiğinde ne güzel anlaşıyorlar. “Hangi dinin hayvanları bunlar?, İnançları ne? Sanırım hayatın gerçeğini ne güzel kavramışlar. “Darısı insanların başına” diyelim.

8-Kuşlar gibi uçmasını, balıklar gibi yüzmesini öğrendik ama kardeşçe yaşamayı bir türlü öğrenemedik. (Martin Luther King)

İnsan denen muammayı bir türlü çözemediğim için aşağıdaki dörtlüğü yazmıştım.

Tanrım, nasıl yarattın bunca insanı tip, tip?

Uslarında nasıl fark yarattın ey yüce sahip?

Hikmetinden sual olmaz ama neydi muradın?

Hepsi başka bir âlem, hepsi başka bir garip!..(Mehmet Özata)

15/5/2019