Değerli hocamızın hayat serüveninin fihristi şöyledir:

1952 yılında Ordu ilimizin Korgan ilçesi Findekse Köyünde doğdu. İlkokulu köyünde okudu. İmam hatip okulunun orta kısmını Samsun’da, lise kısmını ise Çorum İmam Hatip Lisesi’nde okudu. 1972 yılında İzmir Yüksek İslam Enstitüsünü kazandı. Aynı sene imamlık hatiplik sınavını başararak İzmir Eşref Paşa Arap Camisine imam hatip olarak tayin oldu. İçten ve dıştan gerekli mesleki bilgileri, özel olarak aldığı derslerle elde etti. 1976 yaz döneminde fakülteyi bitirdi. Aynı yıl asteğmen olarak vatani görevine gitti ve onu da tamamladı. 1979 yılında Amasya ili Suluova ilçesi müftüsü oldu. 7 sene bu görevi başarılı ve sosyal içerikli faaliyet ağırlıklı olarak geçirdi. Sonra yurtdışında iki kez 8 sene görev yaptı. Yurtdışında Bremen radyosunda dini konuşmalar yaptı. Çorum’daki görevi sırasında 4 sene Çorum yerel televizyonlarında dini, milli ve sosyal içerikli konuşmalar yaptı ve irşad görevinde bulundu ve yine ayrıca Çorum Müftülüğü emrinde vaizlik, müdürlük görevlerinde bulundu. 2017 Ocak ayında da emekli oldu. İbadetin, hizmetin emeklisi olmaz prensibi anlayışı ile gayri resmi olarak vaaz-irşad konferans, cami sohbetlerine devam etmektedir. Bulunduğu her ortamda ehli imana hizmete devam etmektedir. Bulunduğu her ortamda ehli imana hizmete devam etmektedir.

Küçük yaşta Kur’an’ı öğrenmiş, sonra hafızlığa başlamış, bir müddet devam etmiştir. Gerek ilk, orta, lise ve gerekse yüksek tahsil sırasında mesleğin gereği olan Arapçasını okul seviyesinde bırakmamış, özel derslerle ilerletmiş, eski usulde emsile, bina, izhar ve avamili -Arap dilbilgisi-ni öğrenmiş, okuduğu dini ve sosyal eserlerle de kültürünü genişletmiştir.

Özellikle yurtdışında bulunduğu ve görevi dışında zaman zaman yurtdışı davetlerine dini ve milli konularda ateşli konuşmaları ile konferanslarda bulunmuş, vaaz ve irşad görevleri yapmıştır. Özellikle de Hıristiyan din adamları ile, papazlarla yaptığı konuşmalar, münazaralar meşhurdur. Görevi gereği Avrupa devletlerinin çoğunu gezmiş, oralarda panellere katılmış, konferanslar vermiştir.

Özellikle Almanya eyaletlerinde, Avusturya, İtalya, Belçika, Hollanda, Fransa’da çok sayıda vaaz ve irşad faaliyetlerine iştirak etmiştir. Dolayısıyle bu seyahatler ve görevler nedeni ile ilim, bilgi, kültür, tecrübe edinmede büyük fayda sağlamış, hocamızın konuşmaları çok dinlenir ve aranır olmuştur. Bu hizmetlerin yapılmasında yurt içinde ve yurt dışında TC Diyanet İşleri Başkanlığının yani devletimizin desteği Diyanetin yurtdışı teşkilatı olan D.İ.T.İ.B.nin çok önemli katkıları olmuştur ki, yurtdışındaki gurbetçi kardeşlerimize önemli hizmetler ifa edilmiştir.

Avrupa’daki hizmetleri Hıristiyan din adamlarının dikkatini çekmiş, zaman zaman kiliseler ziyaret edilerek İslam’ın güzellikleri papazlarla paylaşılmış ve çok itibar görmüştür. Gerçekten Mustafa Hoca hiçbir klinge girmeden Türkiye Cumhuriyeti’ni onurlu bir şekilde temsil etmiştir. Bu onurlu duruşunu yurtiçi Çorum Müftülüğü öncülüğünde ve müftülüğün desteği ile hiçbir karşılık beklemeden emekli olduktan sonra sürdürmektedir. Nerede bir irşad faaliyeti varsa arabası ile oraya koşmakta, insanımızın emrinde hizmet etmektedir.

Allah ömür ve sıhhat verdiği müddetçe de bu ulvi göreve devam edeceğini söylemektedir. Tüm ömrü boyunca elde ettiği birikimlerin zayi olmaması için şimdilik ufak hacimli anma içerikli bir eserle dile getirmiştir ve gelecekte de daha kapsamlı eserler için azim ve iradeyle gayretleri olacağını söylemiştir. Allah muvaffak etsin. Amin.

*

Sevgili kardeşimiz sayın Mustafa Köklükaya’nın özgeçmişini ve hizmetlerinden söz ettikten sonra 40 senelik birikimlerinden bir damla mesabesinde olan eserinden de bazı parçalar sunarak sizleri bilgilendirmek istiyorum.

Devamı gelmek üzere hazırladığı ve adını “Duhadan Maveraya” koyduğu kısa ve özlü eseri ki cirmi küçük, cürmü büyük anlamlı eseri sizlere tanıtmak istiyorum.

Kitap az ve öz anlayışı ile kaleme alınmıştır. İnsanları okurları yormamak için konularda fazla detaya girmeden anlatılmak istenen konu, verilmek istenen mesaj öz olarak aktarılmış, okuyucunun yorulmadan kitabı okuması amaçlanmıştır. Kitap herkesin okuyup anlayacağı bir üslup ve dilde yazılmış, hele biraz dini bilgisi olanlar için daha kolay anlaşılır olması amaçlanmış, yararlı, herkesin mutlaka okuması gereken bir kitapçık şeklindedir. Kitapta az sözle çok anlatım yolu izlenmiş, okumada kolaylık sağlanmıştır.

*

Eserin iyi bilinmesi ve anlaşılması, müessirin, eser sahibinin iyi bilinmesine bağlıdır. Bu bağlamda biz de sayın Mustafa Köklükaya kardeşimizin eserinin iyi anlaşılması için eser sahibinin geçmişini kısaca özetledikten sonra bu kitabın tanıtımını arz ediyorum.

(SÜRECEK)