İki hafta boyunca çocukluğumuzun unutulmayan ve renkli simalarını konu alan yazılar kaleme aldım. Geçmişi basitliğe dönüşmeden ve ucuzluğa düşmeden önceden kayıt altına almaya çalıştığım yazılarımda şehrin renkli ve unutulmayan simalarını geçmişten bugüne, bugünden geleceğe taşımaya çalıştım. Bu hafta da Çorum'un bir sanayi şehri haline gelmesine öncülük eden değerli isimlerden biri olan Rahmetli Halit Hamoğlu'na değinmek istiyorum.

Belki tekrar gibi olacak ama bundan yaklaşık bir buçuk yıl önce kaleme aldığım yazım durumu özetliyor aslında. Bu nedenle siz değerli okuyucularım ile tekrar paylaşmak istiyorum:

"SİYAMİ ERSEK VE HALİT HAMOĞLU...

Başlığımızı görenler diyecek ki:

"Ne alaka? Biri İstanbul' da, ismi seçkin bir hastaneye konularak ölümsüzleştirilmiş ünlü tıp profesörü, diğeri Çorum' da sanayinin gelişmesinde rol almış tuğlacı iş adamı... İkisi de rahmetli olalı çok olmuş."

Olayı geçmişe gömülmekten kurtarıp, kaleme aldığımı görüp okuyunca, müthiş alaka olduğunu göreceksiniz...

Halit Hamoğlu 1950 yılının başlarında Heybeli Ada sanatoryumunda, akciğer verem hastası olarak tedavi görüyor. Sonradan Yeşilçam filmleri ile ünlenen Hayati Hamzaoğlu da orada yatan hastalar arasında. Rahmetli Siyami Ersek de aynı hastanede asistan.

Halit Hamoğlu için akciğer ameliyatına karar veriliyor. Bu aşamada Siyami Ersek, Halit Hamoğlu' na diyor ki:

"Halit, bu ameliyat Türkiye'nin bugünki şartlarına göre olumlu sonuç alınma ihtimali çok zayıf bir ameliyat. Ben İngiltere'ye gitmek istiyorum ama uçak bileti almaya param yetmiyor. Sen babana söyle; bize iki uçak bileti alsın. Birlikte İngiltere'ye gidelim. Seni orada ameliyat ettireyim!"...

İstek yerine getiriliyor. İngiltere'de başarılı bir ameliyat gerçekleştiriliyor. Halit Hamoğlu ameliyatın ardından Türkiye'ye demir gibi dönüyor...

Sabah erken kalkar işine başlar, alkol aldığı bazı akşamlarda ise bir büyük şişe rakı içer, sarhoş olmazdı.

Rahmetli ile 1970 yılının başında, ameliyattan 17 sene sonra Liverpool'a sağlık kontrolü için birlikte gittik. Ameliyatı gerçekleştiren doktor sonucun çok güzel olduğunu söyledi.

* * *

Durdum, durdum da böyle önemli bir olayı neden bugün yazıyorum?

Efendim, bir konuyu yazmak için bahane gerekiyor. Eskilerin,"Tedai", yenilerin "Çağrışım" dedikleri bir olay var. O gerçekleşti. Bir tanıdık İngiltere'ye gidiş - dönüş uçak biletini bin 500 TL.'sına THY'den aldığını anlatınca, ben de jeton düştü: "Siyami Ersek'in ulaştığı seviyenin başlangıcını sağlayan ve bulunmasında zorlanılan paraya bak!" dedim.

O tarihte uçak bileti fiyatlarının günümüzdekilerden çok yüksek olduğu belli. Durum bir uçak bileti parasından ibaret olsa da, dönemin şartlarına göre onun bile bulunması hayli zormuş demek ki.

Rahmetli Siyami Hoca'nın Halit Hamoğlu'na büyük sevgi ve saygı gösterdiğinin; ben şahidiyim...

Her ikisine de Allah'tan rahmet diliyorum.

* * *

Şu ana kadar yazdıklarımı gözden geçirdim. Fırsat bulmuşken bazı yorumları da yazalım.

Birlikte olduğun insan, bilgilerinden ve tecrübelerinden faydalanılabilecek insan olacak. Bizim marangozluk ve kereste ticareti ile uğraştığımız zamanda kiremit - tuğla gibi sanayi üretimi sayılan iş dalına geçilmesi önemliydi. Halit Hamoğlu' na olan yakınlığımız bu geçişe etken olmuştur.

Siyami Ersek'in yerinde, sıradan bir asistan olsaydı; sonu ölümle sonuçlanan bir durum oluşabilirdi."

Yazımda da değindiğim gibi Rahmetli Halit Hamoğlu marangozluk ve kereste ticareti ile uğraştığımız zamanda kiremit - tuğla gibi sanayi üretimi sayılan iş dalına geçmemizde sonsuz katkıları ve desteği olmuş, sadece bizim için değil Çorum'da da sanayinin gelişmesine öncülük etmiş ve katkıları olmuş bir isimdir.

Büyük usta Charlie Chaplin "Genellikle insanlar sizi kritik edip sizinle alay etmek için her zaman bir eksiğinizi bulacak ve kimse sizi olduğunuz gibi kabul etmeye yanaşmayacaktır. Bunun için, doğru bildiğiniz şekilde yaşayın ve kalbinizin sizi yönlendirdiği yere gidin!" diyor.

Rahmetli de doğru bildiğini yaşayan ve kalbinin yönlendirdiği yere giden bir insandı.

Kendisini bir kez daha rahmet ve minnetle anıyorum.

En güzel günler sizlerin olsun.