Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed SAV.in doğumu demek olan Mevlid Kandili, önümüzdeki Pazartesi gününü Salı gününe bağlayan gecenin sabahında 12 Rebiül Evvel’in 570 yılında Hz. Muhammed SAV. dünyayı doğumları ile şereflendirmişlerdir. Bütün övgüler, Salatü selamlar Hz. Muhammed SAV.in, meleklerin ve biz ümmetlerinin üzerine olsun.

Sadece Hz. Muhammed’i biz değil, önce kainatın mutlak sahibi ve maliki olan Hz. Allah cc. övmüş ve yaratmıştır. Hz. Adem’den bu güne dek gönderilen bütün kitaplarda onun adı şeref ve izzetle bildirilmiş, geleceği de müjdelenmiştir.

Yüce Allah o kutlu peygamberini insanlığın kurtuluşu, dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmaları için bir örnek, bir kurtarıcı, bir öğretici olarak, bir nûr, bir kainat güneşi olarak göndermiştir. Onu Ulu Allah cc. hz. mevcudatın ve mahlukatın en şereflisi, en yücesi kılmıştır. Kur’an’da; içinizden Allah’ın lütfuna ve ahiret gününe umut bağlayanlar, Allah’ı çokça ananlar için hiç şüphe yok ki, R.SAV.de güzel örnekler vardır. Azhap, 21. Ayet. Ey Muhammed, biz seni bir davetçi, bir uyarıcı, bir müjdeleyici, insanları aydınlatıcı, bir kandil olarak gönderdik. Azhap, 45-46.

*

Sevgili peygamberimiz Hz. Muhammed SAV. doğumundan ölümüne kadar yüce Allah’ın korumasında, nezih, asil, son derece nurlu bir hayata, yaşantıya sahiptir. Temiz hayatında 63 senelik ömründe bir noktanın binde biri kadar bile olsa bir günah lekesi yoktur. Peygamberlik gelmezden çocukluk ve gençlik dönemlerinde bile yaşantısında bir leke izi bile yoktur. O mübareği defaatle suikastlerle öldürmek isteyen azılı kafirler bile; Ona El Emin, Muhammedül Emin, elinden, dilinden, belinden, hal ve hareketinden en ufak bir hile bulunamaz bir ömre sahiptir, demişlerdir. Bütün bunlar bu dünyanın ve ebedi ahiretin şaşmaz, değişmez, değiştirilemez ve ulu Allah’ın kadim kelamı olan Kur’an ayetleri ile belgelidir. Çünkü yüce Peygamber SAV; İmanın, izanın, vicdanın, ahlakın, faziletin, ilmin, irfanın, adaletin, hikmetin, dünya ve ahiretin örneği ve timsali bir peygamberdir. Yerine göre; örnek bir aile reisi, örnek bir öğretmen, örnek ve adil bir yönetici, bulunmaz bir din rehberidir. Mutlak şaşmaz, şaşırtılmaz bir hakim, bölüşümcü, paylaşımcı, barışçı, kendisi aç iken lokmasını başkasına verecek ve kendisi aç yatacak kadar cömert, 13 kere suikaste maruz kaldığı halde azılı paralı katilleri affedecek kadar merhametli, şefkatli, ibadetine erişilmez, cömertliğine ulaşılmaz, şefkat ve merhametine hudut biçilemez, Allah’ın en sevgili kulu ve nebisidir.

Çocuklara, gençlere, olgun ve ihtiyar kadın-erkek herkese örnek ve önder numune, yekta bir peygamberdir. Hz. Muhammed SAV. insanların en üstünüdür. Ama insandır. Bütün meleklerden de üstün yaratılmıştır. Güzel sıfatların hepsini ulu Allah onun yaşantısında bizlere sunmuş, kötü sıfatlar, günahlardan, lekelerden, ayıplardan onu korumuştur. Zaten örnek olmanın vasfı da budur.

Kelam Suresi; “Ey sevgili Muhammed SAV. Sen en yüce ahlak üzeresin” buyurulmuştur. “Beni rabbim terbiye etti, ne güzel terbiye etmiş” buyurmuştur R.SAV.

Durum böyle iken, onun ümmeti olanlar böyle mi acaba, gerçekten Allah’ın emrine uyup o kutsal nebiyy-i zişanı yaşantılarına örnek alıp onun hayatını yaşıyorlar mı acaba? Hayır. Hangi zamanlarda ilmen, irfanen, ahlaken, cehdü gayret azimle çalışmalarımızda Allah’ın emri, resulüllahın tavsiyeleri doğrultusunda bu ümmet, bu millet yaşamışlarsa, daima yücelmişlerdir. Ne zaman ki, o nebinin çeşitli bahaneler, yorumlar, uydurmalar, nefis ve şeytan, özellikle de dünya sevgisi, hırs ve tamaha kapılıp o güzelin yolu olan sıratı müstegıymi bırakmışlarsa, bugün olduğu gibi müslümanlar sürünür hale gelmişlerdir ve ne acıdır ki, bütün dünyaya karşı yüce dinimizin boynunu bükmüş, utanılır hale getirmişlerdir ve bunun da çok acı olan sonuçlarını yaşamaktayız.

Ulu Allah, hem müslümanım deyip hem de eşsiz ve denksiz bir peygamberin ümmetiyiz deyip de, dinini ayaklar altına alanlardan daha bu dünyada intikamını en acı bir şekilde almaktadır. Ama müslümanlar hala bunu anlamamaktadırlar.

Kurtuluş imanda, kurtuluş İslam’da. Mutluluk İslamca, insanca yaşamdadır. Dünya müslümanları bunu anlayıp İslam’a sarılmadıkları müddetce Sakarya nehri gibi sürünmeye mahkumdurlar.

*

Allah rızası için Mevlid Kandili haftası nedeniyle bile olsa, dünya ve ahiret hayatınız için ne ararsanız mutlaka bulacağınız örneklerle dolu olan mübarek paygamberimiz Hz. Muhammed SAV.in hayatını, ahlakını, yaşantısını lütfen okuyunuz ve hayatını da yaşayınız. Göreceksiniz ki dünyanız değişecektir, bedeniniz rahatlık, ruhunuz huzur bulacaktır. Çünkü aradığımız mutluluk buradadır.

Kainatın efendisinin kutlu hayatını bir yazıya değil, bin yazıya bile sığdırmak mümkün değildir. Bu vesile ile Mevlid Kandili haftası nedeni ile yüce peygamberimizi yakından tanımaya ve onun hayatını yaşamaya olan ihtiyacımızı bir kez daha hatırlatıyor, bu haftanın uyanışımıza sebep olmasını ulu Allah’tan diliyorum.