Bu akşam, Hz. Muhammed (SAV)’in doğumu olan mübarek Mevlid Kandili’dir. Hicri Rebiül Evvel ayının 12. gecesidir. Dünyaya teşriflerinin 1348. yılıdır. Allah’a sonsuz hamd-ü senalar olsun ve resulüllaha nihayetsiz salatü selam olsun ki bizleri ona ümmet yaptı. Onu görme şerefine eren sahabesi olamasak da ümmeti olma şerefine nail olduk. İman noktasından bu çok önemli bir özelliktir.

*

Kainatın mutlak sahibi olan Hz. Allah cc. o resulü övmüş ve en üstün insan ve en üstün peygamber olarak yaratmıştır. Hz. Adem’den günümüze dek gönderilen bütün semavi kitaplarda ve suhuf sahifelerde ismi zikredilmiş ahir zaman nebisi olarak tüm insanlığın peygamberi olarak M.571 yılında kaniatı nuru ile aydınlatmıştır. Hz. Muhammed SAV. alemlere rahmet olarak gönderilmiş, yüce İslam dinini Allah’ın emri ile tebliğ etmiş, M.632 yılında da her fani gibi bu dünyadan göçmüş rabbine kavuşmuştur.

Yüce Allah onun hakkında “inneke meyyitün ve ninehüm meyyituun. Sümme inneküm yevmel kıyameti inde rabbiküm tahtesimüün” Yani, “Ey Muhammed SAV. sen de öleceksin, onlar da ölecekler. Dünya hiç kimseye baki kalmayacak. Çünkü hepiniz mahşerde mizanda ilahi adalet divanında hiç kimseye kıl kadar haksızlığın yapılmadığı mahkemeyi kübrada büyük mahkemede yargılanarak herkes ettiğinin karşılığını görecektir” buyurmak suretiyle herkesin hesaba çekileceğini ve herkesin hak ettiği cennete veya Allah korusun cehenneme gireceklerini açık ve net olarak bildirmek suretiyle bizleri uyarmıştır.

Bu dünyada insanların yaptığı kötülük hiç kimsenin yanına kesinlikle kalmayacaktır.

Hz. Muhammed SAV. Allah’tan aldığı emir ve nehirleri içeren Hz. Kur’an’ı insanlığa sunmuştur. İslam’ın insanlığın bu düya ve ebedi ahiret mutluluğunun yollarını gösteren Allah’ın kelamı olduğunu tasdik edenler müslümanlık şerefine ermiş, inkar edenler ise ilahi sonsuz olan cennet nimetlerinden mahrum kalacaklardır.

*

Hz. Muhammed SAV. ömrü hayatında kutsal söylem ve eylemleri ile insanlığa örnek olmuştur. Azhab Suresinin 21. ayetinde “Ey Muhammed, biz seni insanlığa bir davetçi, bir uyarıcı, bir müjdeleyici, insanlrın aydınlatıcı olarak en yüksek ahlak üzere bir kandil olarak gönderdik.” Enbiya Suresinde ise; “Ey Muhammed SAV. Biz seni alemlere rahmet olarak gönderdik.” (Enbiya 108) buyurulmuştur.

Böylece sevgili peygamberimiz ulu Allah’ın sonsuz rahmetinin insanlığa yansımasıdır. 63 senelik ömründe ve 23 senelik peygamberlik haytında onun ömründe bir noktanın binde biri kadar bir leke bulunamaz. Çünkü o daima Allah’ın maddi ve manevi korumasındadır. (Vallahü yağsımükemınannaas” Maide 67. Yani, “Ey Muhammed SAV. Allah seni insanların bütün kötülüklerinden korumuştur.” Fetih Suresinin 2. ayetinde; “Sevgili Muhammed SAV. Allah senin geçmiş ve gelecek günahlarını bağışlamış ve sana olan nimetini tamamlamıştır. Çünkü peygamberler masum, günahsızdırlar.” Bunlar sadece R.SAV. hakkında ulu Allah’ın övgülerinden bir damladır.

Buna rağmen Allah’ın resulü sonsuz bir tevazu göstererek “Ey insanlar, ben de sizin gibi bir insanım. Yerim, içerim, yatar-kalkarım. Sakın beni lüzumsuz övgülerle insanüstü olağandışı yapmayınız.” Ve yine, Allah’ın resulünü görünce korkusundan tir tir titreyen bir arabiye, “Seni korkutan nedir? Vallahi ben de insanım ve hem de kuru arpa ekmeğini suya batırarak yiyen bir hanımefendinin oğluyum” buyurmuştur.

Bundan daha büyük bir tevazu, alçakgönüllülük olur mu? Tarihin kaydettiğine göre, kendisine bir çok (13 defa) suikast tertip etmişler, bu canilerin hepsini de bağışlamıştır.

Hatta çok ilginç bir olay: Mekke’nin fethinden önce müslümanlara işkence uygulayan, onları acımasızca öldüren, mallarını gasbeden, R.SAV.i öldürene ölçüsüz ödül vaad edenler için 50 kadar müşrik için R.SAV. ölüm fermanı çıkarmıştı. Mekke’nin fethinden sonra bunlar her biri bir yere kaçtılar. O zaman Mekke Valisi olan ve R.SAV.in en azılı düşmanı olan Attab B. Esid adındaki kişi dağda bir mağaranın kovuğunda yakalanıp R.SAV.in huzuruna getirildi. R.SAV. azılı düşmana, “şimdi benden ne bekliyorsun” diye Attab’a sordu. O da, “Ey Allah’ın resulü, benim etimi lime lime doğrasan sana yaptığım zulmü ödemiş olmam. Ama sen Allah’ın elçisi kainatın efendisi ve alemlere rahmet olarak gönderildin. Şimdi bunu görüyor ve biliyoruz. Sen ömründe bir karıncayı bile incitmemiş birisin. Bana istediğini yapmakta haklısın” deyince, yüce Allah’ın sevgili kulu Hz. Muhammed SAV. “Ey Attab, seni affettim ve eski görevin olan Mekke Valiliğini de sana iade ederek seni Mekke valisi yapıyorum. Halka adaletten ayrılma.” Henüz müslüman olmamış olan Attab ve binlerce adamı topluca müslüman olmuşlar ve hidayet bulmuşlardır.

Daha buna benzer nice olayları yaşamış; bizlere şefkatte, merhamette, af ve bağışlamada, kendisi aç iken lokmasını başkalarına vererek palaşma ve bölüşme, hoşgörüde örnek olmuş, dünyada ve ahirette bir ikincisinin gelmeyeceği bir peygamberi zişan, şanlı resul olmuştur. Çünkü Allah’ın en sevgili kulu ve resulüdür.

*

Yüce Peygamber özüyle sözüyle bizlere böyle örnek olmuş ve benim yolumdan gider, yaşantınızı İslama uydurursanız dünya ve ahiret saadetine ulaşırsınız. Eğer benim yolumdan ayrılır, İslama sırt çevirirseniz, müslümanız dediğiniz halde İslam dışı yaşarsanız Allah’ın yardımı size ulaşmaz. Gücünüz kuvvetiniz azalır, birbirinize düşersiniz. Hem dünyada hem de ahirette mağdur ve mahrum olursunuz. Kurtuluş imanda, İslam’da ve emrolunduğunuz gibi yaşamanızdadır. Hangi devirde müslümanlar müslüman gibi yaşamış ve üstün çalışmışlarsa yücelmişlerdir. Günümüzde olduğu gibi ne zaman Allah’a verdikleri sözleri unutup sözde müslüman durmuna düşmüşlerse o zaman geri kalmışlardır ve dünya milletlerinin oyuncağı olmuşlardır.

*

Bu kainatın bir ikincisini bir daha göremeyeceği Hz. Muhammed SAV. bizlere yaşantısı ile yüce Allah’ın ifadesi ile “üsvetün hasenetün” en üstün bir örnektir. O Allah’ın emri ve Cebrail AS.nin rehberliği ile hareket etmiş, asla kendi arzu ve isteği ile davranmamıştır. Çünkü Allah’ın emri budur.

Durum böyle olunca, mübarek Mevlid Kandili nedeni ile Allah’ın resulünü iyi anlamılı, iyi bellemeli ve hayatımıza tatbik etmeliyiz. Allah şahittir ki o zaman bütün mutluluklar müminlerin ve inananların olacaktır. Allah cümlemizi kendine kul, habibine gerçek ümmet olma şerefine erdirsin. Amin.