Son günlerde çok konuşulan "mersis numarası hangi amaçla getirilmiş ve faydaları neler olacak ?”, bir bakalım;
Kamu kurumlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyacı olan bilginin tek noktadan sunulmasını, sisteme dahil kişiliklere ait bilginin vergi numarası ile bir sistemde birleştirilmesini sağlamak, sistemde tutulan şirket bilgilerini uluslararası standartlara uyumlu hale getirmek, ayrıca, sistemde yer alan bilgilerin, kişisel bilgilerin mahremiyeti çerçevesinde belirlenecek kurallara göre özel sektör kuruluşlarıyla paylaşımını gerçekleştirmek hedefleniyor.
Geçtiğimiz yıl yürürlüğe giren, 6102 sayılı yeni Türk Ticaret Kanunu’muz ile ticaret hukukumuza; elektronik ortamda hukuki işlem tesis edebilme ve bilgi toplumu hizmetlerinin gereklerine uyumlu hale getirmekle ilgili hükümleri gereğince MERSİS, bu temel hedefleri gerçekleştirmek üzere oluşturduğumuz bir sistemdir.
Konuyu biraz daha açmak ve faydalarına değinmek gerekirse şunları söyleyebiliriz:
MERSİS ile ticari işletmelerin ticaret sicil numarası yerine geçecek ve tüm kamu kurum ve kuruluşları arasında kullanılacak bir “ortak anahtar” numaralama sistemi oluşturacaktır.
Şirket kuruluşu işlemleri, kuruluştan sonraki tescil ve ilanı gereken değişiklik işlemleri, yapılan bildirim ve tescillerin ilan edilmesi gibi işlemler, MERSİS üzerinden gerçekleştirilecektir.
Ticaret Sicil Gazetesi’nde ilan ve ilgili diğer kurumlara yapılacak bildirimlerin elektronik ortamda ulaştırılması sağlanacaktır.
Kırtasiye, haberleşme, insan kaynağı, gibi giderlerden büyük tasarruf sağlanacaktır.
Bilgiye kolay ulaşım sağlayacaktır. Örneğin; herhangi bir kişinin bir veya birden fazla şirkette ortak olup olmadığını; ortaklık payını, yetkili olup olmadığını öğrenebilmek için Türkiye’deki yüzlerce Ticaret Sicili Müdürlüğü’ne tek tek yazılı olarak sormak gerekiyordu. Yine işin hukuki niteliği gereği, yazılı olarak cevap istenirdi. Oysa MERSİS’le bu işlem sadece bir dakika sürmektedir. İlgili kişinin TC kimlik numarasını kullanarak Sistem üzerinde sorgulama yaptığınızda kaç şirkette ortak, pay durumu ve yetkili olup olmadığını öğrenmek mümkün olacaktır.
Kayıp veya çalıntı kimliklerle şirket kurulması imkânsız hale gelecektir.
Güncel olmayan sicil tasdiknameleri ile bankalardan çek karnesi çıkarılması bu yolla engellenecektir.
Oda ve borsa seçimlerinde, tüzel kişi üyeler adına hareket eden yetkili kişiler Ticaret Sicili Müdürlükleri’nden yetki belgesi almadan, sadece kimlikleri ile oy kullanabileceklerdir.
Yapmamız gereken tek şey, vergi numaramızı içeren güncel mersis numaramızı almak ve tüm ticari belgelerimize, web sitemize, yazışma kağıtlarımıza bu numarayı yazmaktır. Ayrıca bu numaranın belgelere yazılmaması halinde 2.240 TL cezasının olduğunun da bilinmesinde fayda var.